12 цікавих фактів, які слід розповісти дітям про новорічну ялинку

12 цікавих фактів, які слід розповісти дітям про новорічну ялинку

Дорослі і особливо дітлахи люблять красивий і казковий звичай - прикрашати на новорічні свята ялинку. Обарвлюючи її кольоровими іграшками, кульками та дощиками, стоїть струнка й розкішна, немовби казкова принцеса, вона несе за собою святковий настрій.

Читайте также25 детских стишков и загадок про зиму и новогодние праздники: на украинском и русском

Всесвітня традиція прикрашання ялинки має багату історію, і без неї навряд чи можна уявити святкування головних зимових свят. Та чи знаєте ви, звідки вона виникла? Хто повісив першу іграшку і запалив святкові вогні?

Чому ми вбираємо ялинку: 12 фактів 

new_year_wallpapers_children_at_the_christmas_tree_2014_050910__751x501

  1. Європейці переконані, що поширити звичай наряджати ялинку допоміг "голова" німецької Реформації - Мартін Лютер. Одного разу, напередодні Різдва, морозної зоряної вночі, він повертався додому через ліс і, вирішивши зробити родині сюрприз, приніс ялинку. Її прикрасили свічками і бантиками. Після цього випадку багато хто став брати з нього приклад.
  2. Лютер ялинку не ставив, а підвішував до стелі "догори ногами".
  3. До Лютера німці встановлювали ялинку у дворі, щоб її колючі гілки відлякували нечисть.
  4. Перша скляна ялинкова куля була видута в Тюрінгії (Саксонія) в XVI столітті.
  5. До масового поширення скляних іграшок ялинки прикрашали паперовими трояндами, яблуками, горіхами та солодощами. Звичай був підтриманий простими людьми, які спочатку прикрашали ялинку яблуками. 
  6. Одного разу середньовічних фермерів збагнув неврожай, і замість яблук стали вішати круглі скляні іграшки - точно так само ми робимо і зараз.
  7. До Росії звичай наряджати ялинку був привнесений Петром I, проте прижився далеко не відразу. Після смерті Петра указ про оздоблення будинків ялиновими гілками продовжували виконувати тільки... кабаки. Гілки біля входу в питні заклади стирчали весь рік, а до свят тільки оновлювалися, звідси і пішов вислів "йолки-палки".
  8. Перша електрична гірлянда з'явилася в 1895 році в США і прикрашала різдвяну ялину перед Білим домом.
  9. Починаючи з 1946 року королівська сім'я Норвегії щорічно відправляє до Лондона 20-метрову ялину на знак вдячності за звільнення країни від німецької окупації.
  10. Дерева, що продаються на ялинкових базарах, ростуть в середньому по 7-10 років
  11. Перша штучна ялинка була створена в 1747 році Німеччини з фарбованих гусячого пір'я.
  12. Найдорожчою вважається ялинка, встановлена в Женеві ювеліром Піаже, украсившим її діамантами, загальною сумою близько 8 млн. Доларів. Ялина була заввишки 16 метрів і стояла в центрі міста, де розташовуються дорогі магазини. Охороняли ялинку найняті поліцейські, оскільки на її гілках розміщувалися коштовності 60-ти відомих торговців. 
В Україні найвища новорічна ялинка цієї зими залишається традиційно у Харкові. Її висота становить 36,7 м. Варто зазначити, що ця ялинка - штучна. У Дніпрі і Чернівцях ялинки висотою 30 метрів, а ось головна ялинка країни, розташована на Софійській площі у Києві, посіла лише четверте місце – її висота становить 26 метрів. Найнижча ялинка серед обласних центрі цього року у Полтаві – 15 метрів.

Як вибрати новорічну ялинку?

Купуючи новорічну ялинку, кожен прагне прикрасити її так, щоб вона була не лише красивою, але і випромінювала новорічне чарівництво.

Читайте такжеКакой иностранный язык легче всего учить ребенку: советуют специалисты

Дехто може здивуватися, адже, здається, що зовсім не складно зробити це – повісити дощик, прикраси і іграшки. Але, щоб ялинка якомога довше залишалася гарною та ошатною, варто знати кілька секретів:

1) вибирайте новорічне деревце на спеціально обладнаних «базарчиках». У продавців має бути ліцензія на продаж ялин;
2) гілочки деревця повинні бути еластичними і тугогнучкими. Якщо гілка гнеться, ще й похрускує - дерево сухе і гілки обсипляться в найближчий час;
3) стовбур дерева повинен бути товстим і покритим (як і гілки) голками;
4) потріть кінчиками пальців ялинову гілочку. Якщо пальці стали маслянистими і залишився аромат хвої - ялина хороша, якщо немає, - замерзла;
5) при транспортуванні додому перев'яжіть ялинку мотузками (краще - тканиною або поліетиленом);
6) несіть ялинку верхівкою назад, а заносити в будинок потрібно, навпаки, верхівкою вперед, щоб не пошкодити деревце;
7) якщо ви придбали деревце заздалегідь, зберігайте ялину на балконі або просто вивіште за вікно, запакувавши її в поліетилен. 

В Україні новийд тренд - ялинки в горщиках. В Україні проходить соціальна акція, згідно з правилами якої, громадянам пропонують купити вічнозелену ялинку в горщику. Розмір такої зеленої красуні може становити від 50 сантиметрів до 2 метрів.

Як встановити та прикрасити символ?

novogodnie_igrushki_751x469

Ну ось, нарешті настала та довгоочікувана година, на яку чекають всі - обарвлення різдвяного дерева. Як потрібно діяти після того, коли новорічна красуня переступила поріг вашої домівки?

  • Важливо, щоб поблизу не було батарей центрального опалення.
  • Не починайте відразу встановлювати деревце, а спочатку його зігрійте.
  • Зріжте навскоси нижній кінець дерева.
  • Для встановлення в квартирі краще використовувати спеціальну підставку під ялину - хрестовину. Якщо такої не знайдеться, можна використати звичайне відро (у ньому ялинка простоїть довше, якщо буде пити воду). 
  • Використовуючи хрестовину, єдине, чим можна допомогти ялинці, — це обернути нижню частину стовбура вологою ганчіркою, і потім щодня змочувати її водою. Якщо ви встановлюєте ялинку у відро з піском, стежте, щоб пісок завжди був вологим, щодня підливаючи свіжу воду. 
  • У перший день можна змішати з піском 1 таблетку аспірину і 3-4 ложки цукру, розведених в літрі води.
  • Не забувайте час від часу обприскувати гілочки водою з пульверизатора. Якщо, звичайно, контакт з дрібним водяним пилом ніяк не позначиться на електричних гірляндах.
Наряджайте ялинку іграшками - цього року Вогняного Півня важливо обрати прикраси червоного та золотого кольорів.  Святковий вигляд красуні додадуть цукерки, бантики, в'язані шапочки, імбирне печиво, сніжинки та інші різноманітні святкові іграшки. 

Читайте такжеСветлые головы: 7 потрясающих научных проектов, созданных подростками

Найголовніше правило прикрашання ялинки – до цієї справи потрібно підходити з усією душею. Якщо ж немає бажання прикрашати ялинку сьогодні, відкладіть це заняття на завтра, тільки в такому випадку ваше деревце буде святковим і ошатним. Не забудьте поряд із красунею загадати бажання і чекати казкового моменту його здійснення, зробити пару фотографій, а ще відвідати головну ялинку вашого міста. 

Облако тегов


Материалы по теме

Аудиосказки

x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK