Якщо дитина кричить уві сні: поради психолога

Якщо дитина кричить уві сні: поради психолога
Що робити, якщо дитині сняться погані сни
istockphoto.com

Психолог Світлана Ройз дала поради, що робити, якщо дитина кричить уві сні та бачить жахливі сни

Читайте такжеКак успокоить ребенка: 5 игр для снижения тревоги
Війна в Україні ні для кого не проходить безслідно. Великий вплив вона має і на наших дітей, особливо якщо їм довелося побувати в місцях активних бойових дій. Через побачене, почуте та відчуте багато діток тепер, на жаль, не можуть спокійно спати. Вони бачать жахіття уві сні.

Відома дитяча та сімейна психологиня Світлана Ройз дала поради батькам, що робити, якщо дитина кричить уві сні. 

Якщо дитині наснився кошмар: 6 правил


1. Під час сну, коли дитина із закритими очима, не потрібно торкатись її чи обіймати. (Якщо дитині сниться, що хтось її переслідує, чи вона намагається вивільниться із небезпечного простору - це може призвести до неочікуваної реакції). 

2. Сідаємо поруч, називаємо дитину на ім'я і промовляємо: " Ти спиш. Тобі наснився страшний сон. Це сон. Я твоя мама. Ти зараз прокинешся і я тебе обійму. Ми в безпеці".

3. Коли дитина відкрила очі - звертаємося на ім'я: "Подивись на мене. Ти мене бачиш? Кивни головою. Ти прокинувся? Як твоє ім'я? А як мене звуть? А твою кішку/собаку? Тобі наснився страшний сон. Зараз ти прокинувся. Все добре. Ми в безпеці. Стисни мою руку сильно-сильно.  Можна тебе обійняти?" Обіймаємо, трохи гойдаємо, можно тихесенько співати колискову. 

Дітям війни, на жаль, часто сняться кошмари / istockphoto.com

 4. Давай всі страшні сни відженемо (нам потрібно, щоб дитина сама змогла зробити дію - давай ми плескатимемо в долоні (один раз) і сон піде в країну снів, а ми в реальності. Чи ми відштовкнемо, чи бризнемо пульверизатором (навіть, уявним) - спреєм від монстрів. Чи подуємо (сни - як туман, можуть розвіятися від дихання). Чи - "сон, знай своє місце". 
Закріплюємо словами - ти впорався, дивись, ти сам все подолав. 

5. Вночі, якщо сама дитина не розповідає, що наснилося - не провокуємо. Якщо розповідає - кажемо - це був страшний сон. Це відбувалося уві сні. все минуло. Ти в безпеці. Якщо дитина розповідає про ворогів, чи що не міг вибратися,чи що поруч були снаряди - можна ворогів розвіяти в прах, уявити, що вибралися, над собою світовий щит. Нам треба завершити процес. 

Будь ласка, кожного разу, коли минає тривога, коли минає небезпека - нам дуже важливо сказати - тривога закінчилася. Ти молодець. Ти так мені допомагав. Кожного разу варто ставити крапку в подіях. Щоб ми не поверталися до початку подій і не переживали у снах чи думках те, що для нас травматичне, знов і знов. 

В спокійний час разом з дітьми можна співати улюблену пісню і домовитись - що ця пісня буде вашим паролем - нагадуванням про безпеку. Її можна співати,коли у дитини температура, коли істерика чи проблеми зі сном.

Вам буде також цікаво прочитати: 

Іграшка для дороги та укриття: робимо котика з паперу

 

 

 


Облако тегов


Материалы по теме

Аудиосказки

x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK