Скільки страв потрібно готувати на Новий рік, щоб не перестаратися

Сколько блюд нужно готовить на Новый год, чтобы не перестараться
istockphoto.com

Звичайна ситуація: ви приготували багато страв, витратили багато часу, але в результаті за ніч майже нічого не було з'їдено - і доводиться неймовірно впихати їжу в холодильник. У страху приготувати мало ми зазвичай готуємо занадто багато, а частину їжі взагалі потім викидаємо. Як визначити оптимальну кількість страв, які потрібно приготувати, щоб було і не багато, і не мало?

1. Визначтеся, скільки людей бере участь у гулянні

Прозвучить дивно, але запросити багато гостей на святкування Нового року – вигідно. Скільки б їх не було, ви все одно приготуєте велику кількість їжі: салати, нарізки, жарку, торт тощо. А якщо гостей буде багато, то ваші зусилля не будуть витрачені дарма і не доведеться розкладати недоторкану їжу судочками.

Якщо серед гостей будуть діти, що худнуть, вегетаріанці та інші люди з особливим меню, врахуйте невеликі порції окремих страв для них або готуйте спільні страви таким чином, щоб вони підійшли всім.

2. Додайте легкі закуски

Влаштуйте для своїх гостей фуршет перед повноцінним гулянням - нарізування фруктів, канапе, аперитив. Адже зазвичай всі намагаються не їсти заздалегідь, сідають за стіл ближче до півночі, від голоду дуже швидко наїдаються - і далі вже ніхто нічого не хоче.

За допомогою фуршету ви допоможете гостям вгамувати голод і не поглядати на годинник з однією думкою - "коли там уже поїмо". На одну людину буде достатньо 2 бокалів шампанського та 5-6 канапе.

3. Холодні закуски

Якщо ви готуєте на стіл м'ясну/рибну та сирну нарізки, то розраховуйте, що на одну людину потрібно приблизно 75 г м'ясної та 75 г сирної. Соління та мариновані гриби не потрібно розраховувати на кожного, достатньо поставити пару невеликих піал з ними та додавати продукти в міру потреби.

Холодця знадобиться приблизно по 100-150 г на особу. Для застілля цілком вистачить 2-3 види салатів: один "важчий" і два "легше". Намагайтеся використати мінімум майонезу (замінити його легкими заправками) і хоча б один салат зробити зі свіжих овочів. Кожен салат можна готувати з розрахунком 100-150 г на особу.

4. Гарячі страви

Розраховуйте, що на одну людину знадобиться 200 г м'яса/риби та 150 г гарніру. В ідеалі гарнірів має бути два, щоби у гостей був вибір. Наприклад, картопля та запечені овочі.

5. Солодке

Мало хто зможе подужати торт наприкінці новорічної трапези, тому десерт має бути максимально легким. Перед подачею солодкого краще прогулятися усією компанією на свіжому повітрі та трохи нагуляти апетит. Десерт краще зробити порційним: желе, панна-котта, суфле, розкладені у піали та прикрашені фруктами.

6. Напої

На 1 особу на всю новорічну ніч знадобиться приблизно 1,5 пляшки вина або 1,5 пляшки шампанського. Але шампанського має бути із запасом, бо безпосередньо під бій курантів його п'ють майже всі. Для тих, хто п'є міцний алкоголь - по 0,5 л. Можна мати невеликий запас кожного виду напоїв, якщо ви знаєте, що у вас будуть "стійкі" гості.

Безалкогольні напої можна сміливо брати з великим запасом: води, соку чи морсу має бути не менше ніж 2 л на особу. У воду можна додати шматочки лимона та м'яти - такий напій відмінно освіжатиме і сприятиме травленню. Газовані напої не враховуйте як "воду", оскільки вони не втамовують спрагу. Не забудьте купити пару пляшок по 1,5 л "солона" води на ранок, вони допоможуть відновити баланс в організмі.

Вам буде цікаво дізнатися як краще прикрасити новорічний стіл .