Що робити, якщо дитину вкусив собака: відповідь інфекціоніста

Що робити, якщо дитину вкусив собака: відповідь інфекціоніста
Укус собаки може заразити людину сказом
istockphoto.com

Чим небезпечний укус бродячого собаки? Коли потрібно терміново бігти до травмпункту? Які вакцини необхідно зробити дитині, щоб уникнути зараження смертельно небезпечними хворобами?

Через війну в Україні в рази збільшилася кількість бродячих собак. Когось із них залишили господарі, їдучи в безпечніше місце. А в когось, на жаль, господарі загинули під бомбардуванням. Через голод і пережите тварини можуть бути дуже агресивними. Тому важливо пояснити дитині, що не варто підходити до чужого собаки і тим більше намагатися його погладити.

Укус собаки може заразити людину смертельною хворобою: гідрофобію (або сказ) вилікувати неможливо. У 99,9% випадків захворювання закінчується летальним кінцем, якщо вчасно не зробити щеплення від сказу. Про те, як можна запобігти зараженню після укусу, нам розповів лікар-інфекціоніст Євген Щербина .

Чим небезпечний сказ

На сказ хворіють не тільки бродячі собаки, але й домашні / istockphoto.com

Гідрофобія або сказ – це інфекційне захворювання, яке передається людині при контакті слини хворої тварини з кров'ю (найчастіше через проникнення вірусу в рану після укусу). Потрапивши в організм, вірус сказу руйнує нервові клітини головного та спинного мозку, викликаючи параліч та смерть. Вилікуватися від сказу неможливо: на сьогоднішній день у світі не ліки, які допоможуть у разі зараження. Єдиний спосіб запобігти розвитку хвороби – це вакцина.

Планово щеплення від сказу людям не роблять. Від цієї хвороби має сенс щеплюватися тим, хто постійно контактує з тваринами (наприклад, ветлікарям). Якщо вас чи дитину вкусив собака, тоді проводять екстрену вакцинацію: це серія із шести щеплень протягом трьох місяців (1, 3, 7, 14, 30 та 90 день після укусу). Така вакцинація майже на 100% дозволяє зупинити поширення хвороби по організму, проте дуже бажано розпочати щеплення в перший же день після укусу тварини.

Укусила собака: алгоритм дій

Собака, хвора на сказ, не завжди агресивна / istockphoto.com

Визначити, чи хворий собака на сказ, на перший погляд неможливо. У цієї хвороби є характерні симптоми (агресивність, рясне слиновиділення, боязнь води та яскравого світла), проте вони типові для активної форми захворювання, і виявляються тоді, коли звір хворіє не перший день. На початкових етапах хвороби тварина, навпаки, виявляє надмірну доброзичливість, лащиться до людини і прагне її облизати. Укус від такого собаки може бути цілковитою несподіванкою.

Перше, що потрібно зробити після укусу, – це оглянути та обробити рану. За словами Євгена Щербини, правильна обробка рани сама собою знижує ризик зараження приблизно на 30%. «При укусі тварини слід добре промити рану під струменем води, використовуючи губку з будь-яким рідким або твердим милом протягом як мінімум 5 хвилин. Після цього нанести на рану антисептик, наприклад, розчин мірамістину або октенісепту. У разі рясної кровотечі потрібно притиснути рану чистою тканиною і негайно звернутися до найближчого травмпункту», – рекомендує експерт.

Якщо собака бродяча, сумнівів у тому, чи потрібно робити щеплення від сказу, не повинно бути. В той же день беріть дитину та вирушайте до лікарні. «Для екстреної профілактики сказу немає вікових обмежень, – наголошує Євген Щербина. – Єдине, що змінюється із віком, це місце запровадження вакцини. Дітям до 3-х років вакцини зазвичай робиться в передньо-бічній поверхні стегна, а дітям старше 3 років і дорослим в область плеча. Зверніть увагу: вакцину від сказу в жодному разі не можна вводити в сідничну ділянку, оскільки це може знизити імунну відповідь».

Вакцину від сказу зазвичай вводять в плече / istockphoto.com

Якщо собака домашня, тактика дій трохи змінюється. Насамперед, потрібно дізнатися у господаря, чи був собака щеплений від сказу. «Прищеплена за планом тварина, як правило, дуже добре захищена від зараження на сказ особисто, так і від можливості заразити оточуючих людей. Проте вакцинація – це не гарантія», – попереджає Євген Щербина. Тому в такій ситуації беремо у господарів тваринного номер телефону і продзвонюємо його протягом 10 днів. Якщо за цей час собака помер або пропав, треба розпочинати екстрену вакцинацію.

Якщо домашній собака не був щеплений від сказу, робимо так само: спостерігаємо тварину 10 днів і в разі потреби (загибель або зникнення собаки) йдемо на екстрену вакцинацію. До речі, якщо у вас є підстави підозрювати у тварини сказ, із щепленням можна не відтягувати. Перші можна зробити відразу, а якщо протягом 10 днів укусила тварина залишилася живою, курс вакцинації можна перервати.

Чим ще може бути небезпечний укус собаки

На зубах в собаки можуть бути бактерії правця / istockphoto.com

Крім сказу, собака може заразити людину ще одним небезпечним інфекційним захворюванням. Це правець. Суперечки бактерії Clostridium tetani, що викликає цю хворобу, знаходяться у навколишньому середовищі практично всюди (особливо у ґрунті, золі та фекаліях тварин), тому цілком можуть бути присутніми і на зубах собаки. Стовпняк закликає судоми та ураження нервової системи, а без лікування може закінчитися летальним результатом.

Головний захист від правця – це також вакцинація. В Україні дітки щеплюються від цієї хвороби планово. «Якщо дитина щеплена від правця за віком, зараження їй не загрожує, – каже Євген Щербина. - Але якщо дитина не щеплена, або пропустила планову ревакцинацію, після укусу собаки їй повинна бути введена недостатня доза вакцини від правця і протиправцевий імуноглобулін або сироватку, якщо вона не має повного первинного курсу вакцинації, що складаються з трьох доз».

Вам також буде цікаво почитати:

Перша допомога на природі: забиття, укуси, рани, опіки

Навала змій в Україні: перша допомога при укусі змії

 


Хмара тегів


Матеріали на тему

Аудіоказки

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK