Трійця-2022: що можна і не можна робити у свято

Трійця-2022: що можна і не можна робити у свято
Троїця-2022: що можна і не можна робити в цей день

У цього свята є свої традиції та прикмети. Що можна і що не можна робити у Зелену неділю? Якими травами потрібно прикрашати будинок та що ставити на стіл на Трійцю

Трійця - одне з найголовніших православних свят, яке відзначається на 50-й день після Великодня. У 2022 році цей день випадає на 12 червня. Святкується Трійця три дні. У народі вони називалися так: Зелена неділя, Клікальний понеділок та Богодухів день. Кожен із них за старих часів мав свої особливості святкування.

Читайте також18 примет, которые точно привлекут удачу и богатство: в это трудно поверить!

Наприклад, у неділю православні йшли до храму на службу, у понеділок молебні з проханнями до Бога про захист врожаю відбувалися вже в полях, а у вівторок розпочиналися масові гуляння, під час яких задобрювали русалки.

ІСТОРІЯ СВЯТА

01_751x559

 

Трійця у православ'ї позначає єдність Отця, Сина та Святого Духа. Згідно з біблійними переказами, на 50-й день після Великодня Святий Дух спустився з неба з Отцем і Сином до дванадцяти апостолів і довів єдність Бога. Саме тоді Бог дав благословення апостолам збудувати церкву. Тому день такий важливий для християн. Адже це свято заснування церкви.

ЩО ПРИЙНЯТО РОБИТИ НА ТРІЙЦЮ

02_751x422_03

 

Прикрашати будинок будинку. Цей звичай один із найприємніших, оскільки до будинку заносяться гілки дерев із листям, трави. І аромат у цей час стоїть неймовірний. До речі, наші пращури вірили, що прикрашати будинок треба гілками клена, берези, дуба та горобини. Але не можна в жодному разі брати вербу. З квітів краще віддати перевагу ромашкам і волошкам.

05_751x1001

 

А також знайти і прикрасити будинок такими травами, як аїр (він особливо дієвий в очищенні будинку від негативу), любисток, м'ята, папороть, полин. Саме вони здатні захистити від зла та подарувати силу, здоров'я та енергію для подолання життєвих перешкод. Викидати на сміття ці гілки не можна, інакше з дому піде все добре. Через тиждень їх треба просто спалити на багатті.

06_751x500

 

ЙТИ НА СЛУЖБУ У ХРАМ. На Трійцю в церквах йде дуже урочиста служба і сам храм, що потопає у зелені, викликає захоплення. До речі, наші пращури, коли приходили до церкви, обов'язково несли із собою траву, яка використовувалася в прикрасі. Вважалося, що ця трава стає оберегом сім'ї та захистить від багатьох бід.

Читайте також10 неожиданных примет о детях, с которыми согласны даже врачи

НАКРИВАТИ СВЯТОВИЙ СТІЛ. Оскільки це свято особливе для православних, то й готувалися не повсякденні страви. А якщо господиня пекла хліб чи пиріг, то шматочок його ховала і намагалася зберегти доти, коли дочка виходитиме заміж. Наші пращури вірили: таким чином, дочкам можна гарантувати вдале заміжжя і чоловік не питиме.

07_751x414

 

ПАМ'ЯНАТИ ПОМІРШИХ НЕ СВОЄЮ СМЕРТЬЮ. А саме: самогубців та тих, хто зник безвісти. Для цього йдуть на цвинтар і роздають милостиню.

Читайте такожВознесіння Господнє: що обов'язково треба зробити цього дня

ВОРОЖИТИ НА ДОЛЮ. Незаміжні дівчата пускали віночки, які були сплетені власноруч. До речі, це було досить сміливе рішення, зважаючи на те, що на Трійцю мавки-русалки могли залоскотати до смерті будь-кого. Але панянки йшли на цей подвиг. Адже якщо віночки сходилися, то варто було чекати сватів.

ЗБИРАТИ ТРАВИ. Вважається, що саме на Трійцю в них зібрано всю цілющу силу.

ЩО НЕ МОЖНА РОБИТИ НА ТРІЙЦЮ

04_751x417

 

ПРАЦЮВАТИ - ні шити, ні в'язати, ні пекти. Зазвичай жінки намагалися до свята завершити усі свої справи. А потім присвятити себе церковній службі та сім'ї.

Читайте такожДень Николая Чудотворца: как правильно отметить праздник

Говорити про поганий, злитися і заздрити. На Трійцю це вважалося особливо тяжкими гріхами.

ГУЛЯТИ У ВОДИ І КУПАТИСЯ У ВІДКРИТІХ ВОДОЄМАХ. Бо русалки заберуть до себе. І навіть якщо ця прикмета викликає у вас усмішку, подумайте, як ще могли наші предки убезпечити своїх дітей та не пустити купатися у холодну воду? Звичайно, тільки забороною.

ГРАТИ ВЕСІЛЛЯ. Шлюб, ув'язнений цього дня, не можна буде назвати вдалим. Краще на Трійцю свататися та говорити про весілля.

ПОГОДНІ ПРИКЛАДИ НА ТРІЙЦЮ

03_751x563_06

 

Якщо на Трійцю йтиме дощ, це до врожаю. А ще вважається, що це природа плаче за померлими.

Спекотний день на Трійцю – до посухи.

Вам буде цікаво почитати:

Трійця: 10 найкращих привітань зі святом

Чи можна купатися на Трійцю?

 

 


Хмара тегів


Матеріали на тему

Аудіоказки

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK