День літнього сонцестояння 2022: як принести в життя щастя та вдачу

День літнього сонцестояння 2022: як принести в життя щастя та вдачу
Літнє сонцестояння у наших предків вважалося священним днем
istockphoto.com

Що можна, а що не можна робити у найдовший день на рік? Як наші предки приваблювали щастя та удачу в літнє сонцестояння?

Незабаром, 21 червня, в Україні розпочнеться унікальна доба року: з найдовшим днем і найкоротшою вночі. Це день літнього сонцестояння, який знаменує у Північній півкулі початок астрономічного літа.

Наші пращури помітили, якщо в цей день погода буде непогожою, то і осінь буде такою. Тому з літнім сонцестоянням було пов'язано дуже багато народних прикмет та повір'їв. Цікаво, що саме цього дня раніше відзначали Івана Купала – одне з головних народних свят літа, коли для прохань та бажань «відкривається небо та земля». Так що в День літнього сонцестояння у вас є можливість "заговорити" небесне світило на удачу, міцне здоров'я та везіння.

Історія та традиції свята

Найдовший день року зустрічають в усіх країнах / istockphoto.com

Зі астрономічної точки зору цей день унікальний тим, що в ньому є короткий момент, коли нахил земної осі щодо сонця мінімальний. А це означає, що сонце у своєму русі по небу потрапляє до найпівнічнішої його точки. Кілька днів після цього небесне світило опівдні стоятиме приблизно на одній і тій же висоті. Цей факт і дав явищу назву "сонцестояння". Найдовший день на рік триватиме 17 годин та 33 хвилини. Після цього світлий час доби потроху піде на спад, а ночі стануть довшими.

Цей день прийнято відзначати у всіх країнах Північної півкулі. Наприклад, у Великій Британії він зветься Midsummer Day. У цей день багато англійців вирушають до Стоунхенджу, щоб зустріти світанок і побачити, як сонячні промені раз на рік падають через кам'яну арку найдавнішої споруди. У Латвії цього дня відзначають язичницьке свято Ліго: латиші прикрашають будинки дубовими гілками, кропивою та будяком, і влаштовують у найкоротшу ніч гуляння на природі. У Німеччині на Mittsommer люблять ворожити на нареченого. А в Ірландії в день сонцестояння обов'язково треба задобрити ельфів, фей, гномів та інших надприродних істот.

Як залучити удачу на рік

Польові квіти та трави в цей день мають магічну силу / istockphoto.com

Для давніх слов'ян день літнього сонцестояння був священним. Наші пращури помітили, якщо у цей день спекотно, то зима буде святою. Після прийняття григоріанського календаря свято «зсунулося» на 7 липня, проте за всіма традиціями Купальська ніч має припадати саме на найкоротшу ніч на рік. Люди вірили в те, що це наймістичніший час у році, коли для прохань «відкривається» не тільки небо (як, наприклад, на Різдво), але також вода та земля. Вважалося, що правильними ритуалами Цього дня можна привернути до себе молодість, здоров'я, удачу та навіть багатство.

  • У день літнього сонцестояння потрібно встати на світанку (4:47). Бажано одразу після пробудження вийти на вулицю та вмитися росою – за давніми повір'ями, такий ритуал омолоджує шкіру.
  • Для здоров'я тіла дуже корисно пройтися по росі босоніж, підставити обличчя першим сонячним променям та літньому вітру.
  • Загадувати потаємні бажання «на сонці» потрібно в мить літнього сонцестояння (06:32). У цей момент енергетика сонця неймовірно сильна і здатна матеріалізувати будь-яке ваше прохання
  • Для залучення удачі краще одягнути одяг сонячних квітів – жовтого, помаранчевого, бурштинового. Також допускаються всі відтінки зеленого, тому що день сонцестояння присвячений літу
  • Цього дня бажано якнайбільше часу провести на свіжому повітрі. Якщо є можливість – вибратися з сімей на природу: у ліс, у полі чи ближче до води. До речі, купання у водоймищах у день літнього сонцестояння вважається дуже корисним – воно наповнить тіло енергетикою водної стихії.
  • На природі обов'язково потрібно зібрати букет із диких трав та квітів. Вдома слід поставити у вазу на кілька днів, а потім засушити. Вважається, що рослини в цей день набувають особливої магічної сили і зможуть залучити до будинку здоров'я
  • Якщо є можливість, увечері варто розпалити багаття. Стрибати через нього не потрібно, досить просто посидіти біля вогню та подумати про свої плани на майбутнє. Вогонь у цей день очищає душу та тіло, допомагає сконцентрувати енергію на досягненні цілей
  • Вкрай не рекомендується цього дня піддаватися негативним емоціям: сварки, конфлікти та розбіжності можуть порушити ваш енергетичний баланс та «збити» налаштування на благополуччя

Вам також буде цікаво почитати:

День літнього сонцестояння 21 червня: як він вплине на ваше життя

10 прийме на День літнього сонцестояння: що можна і не можна робити

 


Хмара тегів


Матеріали на тему

Аудіоказки

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK