Як навчити дитину дружити зі своїми однолітками

Олександр Ківа
Як навчити дитину дружити зі своїми однолітками
5 порад психологів, як навчити дитину дружити з однолітками
istockphoto.com

Як навчити дитину обирати друзів. Якщо ви бачите, що ваша дитина щосили намагається подружитися, але її відкидають інші діти, ось кілька кроків, які ви можете зробити, щоб допомогти їй.

[read_also article_id=\"1873011\" /]Щоб навчити дитину чомусь, важливо вміти це робити самому. Отже, вчити дружити зможе тільки той батько або та мати, у якого в житті є люди, яких можна сміливо назвати друзями. Які виручають, підтримують, створюють довірену, а не токсичну обстановку, з якими ви на рівних і самі готові завжди прийти на допомогу.

Як гововорити з дитиною та про що:

Про свій досвід

Якщо в вас є або були в дитинстві друзі, можна розповісти цікаві та повчалні історії про взаємодопомогу й підтримку. Розповісти, чому ви дружили з цією людиною, як разом розважалися, які труднощі пережили.

[image_tag image_id=\"2556956\" image_size=\"full\" /]

Яким повинен бути друг

Не всі однолітки, з якими спілкується дитина, - насправді друзі. Але розуміє чи це він сам? Тому потрібно визначити в розмові таке поняття як друг.

[read_also article_id=\"1833524\" /]Просто витягувати у дитини про якості його приятелів - це невдячне заняття. Але ви можете разом обговорити, наприклад, фільм, в якому були друзі. Поділитися думкою, що справжній друг ніколи не буде намагатися навмисно завдати біль або принижувати, ніколи не розповість секрети, не буде чинити підступностей за спиною і т. д.

Дайте дитині можливість розширити коло спілкування

Це може бути відвідування спортивних чи творчих секцій, де збираються діти з подібними інтересами - в них завжди є що обговорювати, це стає початком дружби.

[image_tag image_id=\"2556955\" image_size=\"full\" /]

Поясніть, що у дружбі є проблеми

...але не завжди це привід її припинити. Друзі можуть бути не згодні з діями один одного - і це важливо обговорювати, щоб знайти спільне рішення. Іноді дружба вичерпує себе, шляхи людей розходяться - і це не означає, що хтось винен. Але це трапляється. Тут варто поділитися власним досвідом переживань.


Хмара тегів


Матеріали на тему

Аудіоказки

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK