Пісний раціон: чим замінити м'ясо

Топ-10 продуктів, які містять рослинний білок та можуть замінити м'ясо
Підходить до фінішного прямого першого тижня Великого посту . І деякі, хто постить, можуть вже відчути на собі наслідки відмови від скоромної їжі: м'яса, риба, яєць, молочних продуктів. Можливі запаморочення, слабкість, млявість. Це говорить про те, що вам необхідно переглянути свій пісний раціон. І насамперед проаналізуйте, чи достатньо в ньому білків рослинного походження.
«Білок є пластичним матеріалом для побудови всіх клітин людського організму. Нестача білка знижує синтез гормонів, антитіл, гемоглобіну. Тому під час Великого посту важливо стежити за його кількістю у своєму раціоні та заповнювати відсутні продукти тваринного походження на продукти, які багаті на рослинний білок»,- Написала на своїй сторінці в соцмережах відомий дієтолог Світлана Фус.
Топ-10 продуктів, у яких багато рослинного білка
Скільки білка потрібно нам за добу. На 1 кг нормальної маси тіла необхідно 1 г білка. Зверніть увагу на фразу "нормальної маси". Тому що, якщо ви важите 120 кг, вам не потрібно їсти 120 г білка. Вам потрібно вирахувати за індексом нормальної маси тіла, скільки ви маєте важити. І від цієї цифри відштовхуватися, становлячи свій щоденний раціон.
Отже, які продукти містять рослинний білок і скільки його 100 г цих продуктів.
- Соєве м'ясо 52 г
- Соя 35 г
- Арахіс 26,5 г
- Насіння соняшника 21 г
- Фундук 16 г
- грецький горіх 14 г
- Сочевиця 9 г
- Квасоля, горох готовий 8,4 г
- Білий гриб 3,7 г
- Цвітна капуста 1,9 г

Як правильно їсти продукти, в яких багато рослинного білка
Якщо ви щодня їсте квасолю з грибами, здуття живота вам гарантовано. У цих продуктів є певні правила, дотримуючись яких ви захистите себе від неприємностей з боку ШКТ.
Горіхи
Мабуть, жирний і калорійний продукт пісного меню. Наприклад, в 100 г волоських горіхів - 654 калорій, а в 100 г смаженого арахісу - 587 калорій. Як у плитці шоколаду. Так що якщо вминатимете горіхи за дві щоки, ризикуєте після Великого посту опинитися серед покупців одягу батальних розмірів. Крім того, надлишок жирів негативно позначається на роботі підшлункової залози та печінки. Тому на день з'їдаємо не більше 50 г горіхів. Краще купувати горіхи в шкаралупі: очищені обробляються «хімією» та містять менше корисних речовин.

Бобові
Білка в них майже стільки ж, скільки і в курятині, твердому сирі, рибі. Але не варто заповнювати білкові запаси лише за рахунок гороху, квасолі чи нуту. Це досить важка для травлення їжа. Тому, до речі, не варто їх поєднувати із хлібом, горіхами чи грибами. Ідеальне поєднання – з овочами. Також важливо перед варінням замочувати бобові: це зменшить вміст фітинової кислоти. Вона порушує засвоєння макроелементів та мінералів і винна у «музичному» ефекті. Чергуйте бобові. Допустимо, сьогодні у вас на обід квасоля, завтра – нут, а післязавтра – сочевиця.
Гриби
Один із найважчих продуктів для перетравлення. Тому не їжте їх на вечерю та не вживайте більше 100 г на день. Їжте 1-2 рази на тиждень. Не купуйте печериці або гливи другої свіжості: з почорнілими капелюшками та іншими ознаками того, що вони лежать на прилавку не перший день. Справа в тому, що гриби накопичують токсини, відповідно, згодом їстівні гриби можуть перетворитися на отруйні.
Вам буде цікаво почитати:
5 молитов, які обов'язково потрібно читати під час Великого посту