Цукор та його аналоги: що краще і скільки можна на день без шкоди здоров'ю

Яку кількість цукру можна вживати на день без шкоди здоров'ю? Чи варто використовувати в раціоні натуральні замінники та підсолоджувачі нового покоління? І чи так корисна фруктоза?
У науці цукром називають прості вуглеводи, які споконвічно містяться в продуктах (лактоза в молоці, фруктоза у фруктах) або отримані в результаті промислової переробки (цукроза).
Скільки цукру можна їсти без шкоди здоров'ю
Найвідоміший – цукор цукрових буряків або тростини , менш популярний – коричневий нерафінований . Однак і той, і інший медики не рекомендують вживати людям, які ведуть малоактивний спосіб життя, щоб знизити ризик появи таких хвороб, як ожиріння та діабет.
Якщо ж фізичні навантаження є, балувати себе солодким можна. Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) рекомендує вживати на день до 25 г чистого цукру (6 год. л.) або знайти заміну.

Альтернатива цукру
Можливостей підсолодити собі життя багато! Існують природні, штучні підсолоджувачі, а також цукрові спирти та підсолоджувачі нового покоління.
Мед, кленовий сироп, меляса (патока) та інші солодкі природні продукти дають організму додаткові поживні речовини, але зловживати ними не можна через їхню калорійність.
Штучні підсолоджувачі (сахарін, сукралоза, аспартам) більш солодкі, ніж цукор, але менш калорійні. Вони визнані безпечними, але є випадки, коли у людей після їх вживання з'являвся головний біль та нудота. До підсолоджувачів нового покоління відносяться тагатоза, екстракт стевії і трегалозу.
Екстракт стевії одержують із рослини, тагатоза зустрічається у фруктах, трегалоза – у грибах. Вони не солодші за цукор, практично не містять калорій, але в роті залишають післясмак, який подобається не всім.
Щодо цукрових спиртів (не містять алкоголю), їх часто використовують у виробництві дієтичних, а також діабетичних продуктів. Вони практично не впливають на рівень глюкози у крові. Саме тому лікарі рекомендують включати їх у свій раціон людям з порушеннями обміну речовин. Але вживати їх варто помірно, ніж спровокувати розлад шлунка. Головне - прислухатися до свого організму і усвідомлено робити своє життя не тільки солодшим, а й здоровішим.
Фруктоза та глюкоза в раціоні
Медики впевнені: насолода фруктам та овочам надає все той же цукор, до складу якого входять глюкоза та фруктоза.
Глюкозу може використовувати кожна клітина нашого організму, тоді як фруктозу переробляють клітини печінки, можливості якої обмежені.
Надлишок фруктози в раціоні веде до зайвої ваги та проблем зі здоров'ям. Тому фахівці рекомендують вживати не більше ніж 25 г фруктози на день.
Скільки фруктози містять фрукти та ягоди, дивіться нашу корисну таблицю.

Також вам цікаво буде прочитати: банани для дітей: плюси та мінуси цих фруктів