На Святвечір – з рибою, на Різдво – без картоплі: як приготувати святковий борщ

Етнолог Олена Щербань розповіла, які борщі варили в Україні на Святвечір та Різдво. І, треба сказати, наші пращури були тими ще гурманами.
На першому фестивалі було представлено лише 10 борщів, на восьмому – вже 80, а отже, на 10, ювілейному фестивалі, буде приготовлено 100 різновидів цієї культової української страви. З грибами, рибою, яблуками, лимоном та медом – жоден рецепт не повторюється. Тож, у «Лялиній світлиці» в Опішні Полтавської області можна потрапити до справжнього борщового царства.
Як приготувати борщ на святвечір
6 січня – це ще Різдвяний піст, а тому всі страви на святковому столі Святвечір повинні бути пісними. Не робиться виняток і для «короля» застілля – борщу. Але це не означає, що ви будете їсти несмачну «жижицю». Святковий пісний борщ має бути багатим на інгредієнти.
Його Олена Щербань радить готувати з кількох видів квасолі – червоної, фіолетової, різнокольорової. Її слід відварити окремо.
Вам також знадобиться два види буряків – свіжі та квашені. Нарізавши їх соломкою, добре обсмажте.
Окремо приготуйте овочевий бульйон із картоплі, моркви, солі, лаврового листа, запашного перцю.
Покладіть в нього спочатку смажений буряк, потім капусту, зварену квасолю, засмажку з цибулі та моркви, сушені гриби та заморожені, часник та цибулю. І нудите це все на маленькому вогні із закритою кришкою, години півтори.
Гриби можна замінити рибою – сушеною, копченою, смаженою.
«Найкращою рибою для святкового борщу вважався лин»,– каже Олена Щербань.

Як приготувати борщ на Різдво?
На Різдво також обов'язково готували борщ. Але оскільки Різдвяний піст було закінчено, у ньому вже обов'язково було м'ясо – свинячі ребра.
За словами Олени Щербань, у класичному різдвяному борщі немає ні картоплі, ні капусти. Його основні інгредієнти – це м'ясо, буряковий квас, багато засмажки з цибулі та моркви та обов'язково – в'ялені груші.
"У деяких регіонах, наприклад, на Львівщині, для яскравішого смаку до різдвяного борщу додавали вишневий сироп",– розповідає етнолог.
Вам буде цікаво почитати:
Різдвяний стіл: 5 рецептів найсмачнішої куті