На Святвечір – з рибою, на Різдво – без картоплі: як приготувати святковий борщ

На Святвечір – з рибою, на Різдво – без картоплі: як приготувати святковий борщ
Как приготовить борщ на Святвечер и Рождество
istockphoto.com

Етнолог Олена Щербань розповіла, які борщі варили в Україні на Святвечір та Різдво. І, треба сказати, наші пращури були тими ще гурманами.

Читайте такожТОП-3 рецепта кутьи на Рождество: на заметку хозяйке
Олена Щербань, мабуть, знає про борщ більше, ніж будь-хто в Україні. Вона – етнолог, понад 20 років досліджує традиційну українську культуру харчування, доктора історичних наук. І ось уже 8 років поспіль проводить унікальний у своєму роді фестиваль «Борщик у глиняному горщику».

На першому фестивалі було представлено лише 10 борщів, на восьмому – вже 80, а отже, на 10, ювілейному фестивалі, буде приготовлено 100 різновидів цієї культової української страви. З грибами, рибою, яблуками, лимоном та медом – жоден рецепт не повторюється. Тож, у «Лялиній світлиці» в Опішні Полтавської області можна потрапити до справжнього борщового царства.

Як приготувати борщ на святвечір

6 січня – це ще Різдвяний піст, а тому всі страви на святковому столі Святвечір повинні бути пісними. Не робиться виняток і для «короля» застілля – борщу. Але це не означає, що ви будете їсти несмачну «жижицю». Святковий пісний борщ має бути багатим на інгредієнти.

Його Олена Щербань радить готувати з кількох видів квасолі – червоної, фіолетової, різнокольорової. Її слід відварити окремо.

Вам також знадобиться два види буряків – свіжі та квашені. Нарізавши їх соломкою, добре обсмажте.

Окремо приготуйте овочевий бульйон із картоплі, моркви, солі, лаврового листа, запашного перцю.

Покладіть в нього спочатку смажений буряк, потім капусту, зварену квасолю, засмажку з цибулі та моркви, сушені гриби та заморожені, часник та цибулю. І нудите це все на маленькому вогні із закритою кришкою, години півтори.

Гриби можна замінити рибою – сушеною, копченою, смаженою.

«Найкращою рибою для святкового борщу вважався лин»,
– каже Олена Щербань.

Постный борщ на Святвечер / istockphoto.com

Як приготувати борщ на Різдво?

На Різдво також обов'язково готували борщ. Але оскільки Різдвяний піст було закінчено, у ньому вже обов'язково було м'ясо – свинячі ребра.

За словами Олени Щербань, у класичному різдвяному борщі немає ні картоплі, ні капусти. Його основні інгредієнти – це м'ясо, буряковий квас, багато засмажки з цибулі та моркви та обов'язково – в'ялені груші.

"У деяких регіонах, наприклад, на Львівщині, для яскравішого смаку до різдвяного борщу додавали вишневий сироп",
– розповідає етнолог.

Вам буде цікаво почитати:

Різдвяний стіл: 5 рецептів найсмачнішої куті

Що їдять на Різдво у різних країнах світу

Рецепт смачного рулету з маком на Різдво


Матеріали на тему

Аудіоказки

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK