Вбивці печінки: медики назвали продукти, які не поєднуються з парацетамолом

Такий простий і доступний препарат, як парацетамол, може бути небезпечним для здоров'я. Є ряд продуктів, у поєднанні з якими парацетамол призводить до пошкоджень печінки.
Продукти з етанолом

Складно уявити собі людину, яка за високої температури захоче пропустити стаканчик-другий спиртного. Тим не менш, серед прихильників народної «медицини» є такий лафхак: випити горілки з перцем, лягти під ковдру та добре пропотіти. Якщо після цього експерименту температура у вас не знизилася, зважте: збивати її парацетамолом після алкоголю категорично заборонено.
Експерти з Національної служби охорони здоров'я Великобританії попереджають: поєднання етанолу (у будь-яких кількостях) та парацетамолу може призвести до токсичних ушкоджень печінки. З огляду на те, що алкоголь виводиться з організму дві-три доби, збивати температуру парацетамолом наступного дня після активних ливань теж небажано. Більше того, під час лихоманки постарайтеся не вживати продукти, які містять етанол навіть у найменших кількостях (це, наприклад, кумис, кефір, квас та квашена капуста).
Особливу увагу в цьому випадку слід приділити дитячому харчуванню. Не давайте дитині кисломолочні продукти, якщо її лихоманить, і ви збиваєте температуру парацетамолом. Також врахуйте, що етанол у дуже низькій концентрації, але може бути присутнім у перезрілих бананах (п'ять штук таких фруктів рівноцінні маленькій пляшці пива), плодах шипшини та глоду, а також у соєвому соусі.
Продукти з пектином та вуглеводами

Крім етанолвмісних продуктів, британські медики не рекомендують «змішувати» парацетамол з продуктами, в яких високо вміст пектинів та вуглеводів. До них відносяться всі овочі сімейства хрестоцвітих: броколі, цвітна та брюссельська капуста, звичайна білокачанна капуста, рукола та крес-салат.
Це поєднання не зашкодить печінці, ні іншим органам. Але може сильно уповільнити дію препарату – після прийому температура піде на спад набагато пізніше. Особливо тривожні люди можуть не дочекатися жарознижувального ефекту парацетамолу і прийняти, наприклад, ібупрофен. Дія двох ліків "накладеться" один на одного і в результаті може спровокувати гіпотермію (стан, коли температура тіла опускається нижче 35 градусів).
А ось чай з гібіскусу (каркаде), за висновками вчених з Великобританії, може взагалі послабити дію парацетамолу. Тому, навіть незважаючи на його очевидну користь (сам по собі чай каркаде має потогінний і сечогінний ефект, і здатний знизити підвищену температуру тіла на 0,5-1 градус), поєднувати його з цим жарознижувальним не варто. При серйозній лихоманці є великий ризик передозування ліків та підвищеного навантаження на печінку.
Вам також буде цікаво почитати:
На Волині дівчинка згоріла від температури. Як уникнути такої трагедії - поради лікаря
Які жарознижувальні можна давати дітям та з яким інтервалом: доктор Комаровський