Вбивці печінки: медики назвали продукти, які не поєднуються з парацетамолом

Вбивці печінки: медики назвали продукти, які не поєднуються з парацетамолом
О запрещенных сочетаниях с парацетамолом не пишут в инструкции
istockphoto.com

Такий простий і доступний препарат, як парацетамол, може бути небезпечним для здоров'я. Є ряд продуктів, у поєднанні з якими парацетамол призводить до пошкоджень печінки.

Читайте такожВысокая температура у ребенка: сбивать или нет?
Сезон застуд у самому розпалі. Поряд із коронавірусом активізувався грип, та й банальні ГРВІ ніхто не скасовував. Всі ці стани зазвичай супроводжуються підвищенням температури, яку ми збиваємо найчастіше парацетамолом. Цей простий, доступний та максимально безпечний препарат призначають навіть дітям перших місяців життя. Але є низка продуктів, у поєднанні з якими парацетамол може зашкодити здоров'ю. А деякі цілком звичні продукти харчування можуть загальмувати та послабити його дію.

Продукти з етанолом

Кефир и кумыс усилят нагрузку парацетамола на печень / istockphoto.com

Складно уявити собі людину, яка за високої температури захоче пропустити стаканчик-другий спиртного. Тим не менш, серед прихильників народної «медицини» є такий лафхак: випити горілки з перцем, лягти під ковдру та добре пропотіти. Якщо після цього експерименту температура у вас не знизилася, зважте: збивати її парацетамолом після алкоголю категорично заборонено.

Експерти з Національної служби охорони здоров'я Великобританії попереджають: поєднання етанолу (у будь-яких кількостях) та парацетамолу може призвести до токсичних ушкоджень печінки. З огляду на те, що алкоголь виводиться з організму дві-три доби, збивати температуру парацетамолом наступного дня після активних ливань теж небажано. Більше того, під час лихоманки постарайтеся не вживати продукти, які містять етанол навіть у найменших кількостях (це, наприклад, кумис, кефір, квас та квашена капуста).

Особливу увагу в цьому випадку слід приділити дитячому харчуванню. Не давайте дитині кисломолочні продукти, якщо її лихоманить, і ви збиваєте температуру парацетамолом. Також врахуйте, що етанол у дуже низькій концентрації, але може бути присутнім у перезрілих бананах (п'ять штук таких фруктів рівноцінні маленькій пляшці пива), плодах шипшини та глоду, а також у соєвому соусі.

Продукти з пектином та вуглеводами

Блюда с брокколи замедлят действие препарата / istockphoto.com

Крім етанолвмісних продуктів, британські медики не рекомендують «змішувати» парацетамол з продуктами, в яких високо вміст пектинів та вуглеводів. До них відносяться всі овочі сімейства хрестоцвітих: броколі, цвітна та брюссельська капуста, звичайна білокачанна капуста, рукола та крес-салат.

Це поєднання не зашкодить печінці, ні іншим органам. Але може сильно уповільнити дію препарату – після прийому температура піде на спад набагато пізніше. Особливо тривожні люди можуть не дочекатися жарознижувального ефекту парацетамолу і прийняти, наприклад, ібупрофен. Дія двох ліків "накладеться" один на одного і в результаті може спровокувати гіпотермію (стан, коли температура тіла опускається нижче 35 градусів).

А ось чай з гібіскусу (каркаде), за висновками вчених з Великобританії, може взагалі послабити дію парацетамолу. Тому, навіть незважаючи на його очевидну користь (сам по собі чай каркаде має потогінний і сечогінний ефект, і здатний знизити підвищену температуру тіла на 0,5-1 градус), поєднувати його з цим жарознижувальним не варто. При серйозній лихоманці є великий ризик передозування ліків та підвищеного навантаження на печінку.

Вам також буде цікаво почитати:

На Волині дівчинка згоріла від температури. Як уникнути такої трагедії - поради лікаря

Які жарознижувальні можна давати дітям та з яким інтервалом: доктор Комаровський


Хмара тегів


Матеріали на тему

Аудіоказки

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK