Інсульт під час вагітності та пологів: основні фактори ризику

Інсульт водночас здатний позбавляти дару мови, руху, а в деяких випадках призвести до важких наслідків для мами та малюка. Як уберегтися від мозкового розладу, що відбувається в організмі вагітної жінки?
Інсульт – це гостре порушення мозкового кровообігу, що характеризується раптовою появою осередкової неврологічної симптоматики:
- головний біль
- нудота
- блювота
- порушення мови
- порушення рухової активності,
яка зберігається понад 24 години.

Причини інсульту вагітних
Імовірність порушення кровообігу у мозку у вагітної можуть підвищити такі фактори:
1. Гіпертонія. підвищений кров'яний тиск.
2. Підвищений рівень холестерину в крові та відкладення його на стінках судин.
3. Гіперлікемія. підвищений рівень цукру на крові (понад 11, 1 ммоль\л).
4. Метаболічний синдром – зайва вага, малорухливий спосіб життя, переїдання.
5. Генетика. Схильність до інсульту передається у спадок.
Вагітною варто проходити всі аналізи, контролювати кров'яний тиск, харчуватися правильно та ретельно обстежитись у лікаря. Під час пологів підвищується тиск, розширена судина здатна луснути. Якщо у жінки є аневризми – патологічно розширені судини головного мозку, то пологи можуть мати фатальні наслідки для породіллі. У деяких випадках дитину можна врятувати.

Антиінсультне профілактичне меню для вагітної
Зверніть увагу на свій раціон під час вагітності, так, вам можна їсти всі корисні продукти, не варто пити газування та алкоголь, навіть у невеликих кількостях. Для профілактики інсульту показана середземноморська дієта, яка багата:
- овочами
- морепродуктами
- рослинними жирами.
Також вам цікаво буде прочитати: як цукор впливає на раннє старіння