Дитина боїться: 10+ практик, які допоможуть подолати страх

Дитина боїться: 10+ практик, які допоможуть подолати страх
Як допомогти дитині, яка боїться

Як допомогти дитині, коли вона боїться? Психолог Світлана Ройз поділилася практиками, які допоможуть упоратися зі страхом

Читайте такожКак успокоить ребенка: 5 игр для снижения тревоги

Через війну в Україні тема страхів у дітей різного віку зараз загострена. Стрес спровокував те, що дитина могла вже давно пройти у своїй «віковій нормі». Психолог Світлана Ройз поділилася найпростішими практиками, які допоможуть дитині подолати страх. Їх можуть використати і дорослі. Отже, якщо ваша дитина боїться, потрібно...

1. Запропонувати йому уявити, що навколо нього світиться сфера. Долонями (пантоміма) навколо себе вибудовуємо кордони. Все, що лякає, - залишається за цією кулею. Вона складається з твоєї власної сили та нашої любові.

2. Запропонувати міцно стиснути руку. Сказати – у тобі стільки сил, які допоможуть упоратися з будь-яким страхом.

Стисніть руку дитини, покажіть їй вашу підтримку

3. Повертаємо дитину у відчуття «нинішньої» - просимо торкнутися кількох різних за фактурою та температурою об'єктів, знайти 2-3 об'єкти зеленого кольору (зелений сприймається як спокійний, безпечний), випити води, вимовити «брррррррр», зробити якусь смішну пику .

4. Відштовхнути страшний образ руками - відкинути його зі звуком.

5. Розтерти долоні, покласти на бруньки, розтерти долоні, покласти на ребра, потім розтерти долоні і простукати своє тіло, ніби вибиваєш килимок.

6. Навчити дитину – що вона має «чарівну кнопку», що допомагає впоратися зі страхом - знаходиться між мізинцем і безіменним пальцем.

7. Уявити, що лякаюче ми зменшуємо - до такого розміру, що можна стиснути в кулак, сховати в сірниковій коробці

8. Крикнути голосно: "Страх, йди! Я тебе не боюся!"

9. Додати до лякаючого образу якусь смішну деталь (наприклад, до образу злої людини – бантик, або величезні вуха слона, або курячі лапки)

Допоможе заспокоїтися читання

10. Якщо дитину налякав образ, який він бачив у мультфільмі – кіно – картинка страшної події – уяви, що ми відправляємо цей образ назад у мультфільм. Світ мультфільм, відео. Плескаємо в долоні, ніби «запечатуючи» цей образ знову у мультфільмі. Можна запропонувати – уявно стерти цей образ гумкою.

Якщо дитину налякав страшний сон – після пробудження, як режисери – міняємо сюжет

11. Якщо дитину злякав звук – помасажувати вуха, обов'язково сказати – це був звук (такий). Все вже обійшлося. ми в безпеці.

12. Уявити, що страх зменшуємо і кладемо у сейф. Закриваємо сейф на замок, перев'язуємо ланцюгом, мотузкою та відправляємо кудись на далеку планету чи під землю чи океан.

Не смійтеся над страхами дитини, краще обійміть її

Як правильно підтримати дитину, коли вона боїться

Коли дитина каже, що їй страшно – найбільший її страх, що її не приймуть, висміють. Найдивовижніший страх ми сприймаємо як реальний – він є насправді дитини. і допомагаємо дитині, не знецінюючи її почуття. Якщо ми їй скажемо – нічого страшного немає – вона не перестане боятися. Вона залишиться зі страхом наодинці

Будь-яка складна ситуація може стати містком для близькості.

Алгоритм:

  • Підтримка: Замість слів – ти ж великий, тут нічого боятися (ці слова раціональні, звучать як знецінювання) – ти виглядаєш наляканим. Бачу, що тобі лячно.

 

  • Близькість: Я з тобою (можна сказати словами можна обійняти, взяти на руки, взяти за руку) чого ти боїшся? – нам важливо, щоб дитина від загального «я боюсь» перейшла до конкретного

я боюся пітьми, Я боюся, що на мене нападуть монстри, Я боюся, що загублюся

Коли ми знаємо, що лякає дитину, ми можемо вибрати спосіб трансформації.

  • Нормалізація: Знаєш, я боялася у твоєму віці і навіть зараз іноді боюсь. Зараз те, що відбувається, дійсно страшне. Я точно знаю, що ми впораємося. Ми можемо з тобою вчинити:

 

  • Трансформація: (конкретні дії та практики) (які вже є вищими).

Вам буде цікаво почитати:

Чого боїться ваша дитина: страхи дітей різного віку

Нічні страхи у дітей: як допомогти


Хмара тегів


Матеріали на тему

Аудіоказки

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK