«Європа починається з тебе»: для учнів шкіл провели онлайн-урок про Європу

«Європа починається з тебе»: для учнів шкіл провели онлайн-урок про Європу
Для учнів шкіл провели онлайн-урок про Європу
пресс-служба

У середу, 15 травня, старшокласники із понад 2 тисяч українських шкіл взяли участь у відкритому онлайн-уроці «Європа починається з тебе». В Інтернеті його подивилися 8 тисяч користувачів.

Читайте такжеДаты последнего звонка и выпускного 2019 в Украине

У ролі викладача з європейських цінностей виступив відомий український тележурналіст, актор, сценарист і музикант Майкл Щур, а відкрила віртуальний урок Віце-прем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе.  

istockphoto.com

«Сьогодні ЄС – це простір, де люди живуть у демократії, у повазі до верховенства права та прав кожної окремої людини. Це те, що відрізняє цей простір від будь-яких інших. Тому нам принципово важливо повернутися додому, в європейську родину і бути рівними серед рівних», – наголосила представниця Уряду.

Вона зазначила, що об’єднана Європа народилася з мрії. На руїнах Другої світової війни батьки-засновники об’єднання, яке ми сьогодні знаємо як Європейський Союз, висунули, здавалося б, нереалістичну ідею – покласти край війнам та суперництву в Європі. Вони вірили, що, лише співпрацюючи, європейські держави зможуть стати сильними та успішними. До цього часу переважну більшість рішень у ЄС ухвалюють за згоди всіх країн, що входять до його складу. При цьому ціннісною основою Євросоюзу є принцип «об’єднані у різноманітті» – адже спільна праця всіх держав зовсім не означає розмивання їхніх культурних, історичних та мовних відмінностей. Навпаки, ЄС сприяє розвитку національних традицій і культур. «Це означає, що ми з вами, як українці, можемо додати свого колориту, своєї історії, культури і збагатити ними цей союз», – підкреслила Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Читайте такжеКуда пойти с семьей в День вышиванки 2019: афиша мероприятий по городам Украины

За її словами, секрет успіху Європейського Союзу – в базуванні на чотирьох основних свободах: свободі руху людей, свободі руху товарів, свободі руху капіталів і свободі руху послуг. Це означає, що кожна людина в межах Євросоюзу може вільно подорожувати, торгувати, користуватись коштами і надавати послуги. З отриманням безвізу Україна зробила крок до першої свободи, користуючись якою ми можемо переходити до набуття інших через інтеграцію до ЄС.

«Україна завжди належала до сім’ї європейських народів. На жаль, довгий час нам намагались нав’язати іншу ідентичність. Нині ж, повертаючись до розуміння, хто ми є, нам необхідно повернути себе на ментальну, культурну та історичну мапу європейської цивілізації. У 2014 році ціною величезних жертв ми вибороли європейське майбутнє для України. З підписанням Угоди про асоціацію між Україною та ЄС розпочався практичний рух України до ЄС», – додала Віце-прем'єр-міністр.

пресс-служба

Відповідаючи на питання учнів щодо термінів вступу в ЄС, Іванна Климпуш-Цинцадзе зазначила, що швидкість руху до Євросоюзу залежить передусім від нас самих, від нашої згуртованості навколо реформ та від того, як ми самі готові слідувати європейським правилам, нормам, цінностям.

«Коли Україна стане членом ЄС – це лише питання часу. Переконана, разом ми побудуємо благополучну, сильну європейську державу, де кожен громадянин почуватиметься захищеним. Це і наша європейська мрія», – наголосила Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Своєю чергою Майкл Щур зазначив, що сила ЄС полягає у безбар’єрності, як фізичній так і ментальній. Йдеться не тільки про можливість безперешкодно перетинати кордони, а й про вміння сприймати інших, відмінних від нас людей.

Читайте такжеВ июне 2019 у украинцев будет два дополнительных выходных

«Ці бар’єри заважають нам бути сильними, отримувати більші прибутки, кращі знання, винаходити нові круті речі. Що менше бар’єрів між нами, то ми сильніші. Саме тому безбар’єрність є однією з базових європейських цінностей – «ми відкриті для всіх, але ви маєте дотримуватись правил», – зауважив Майкл Щур.

Довідково

Всеукраїнський онлайн-урок «Європа починається з тебе» проводився вперше в Україні. Його мета – розповісти учням про те, як впровадження європейських цінностей та стандартів впливає на якість життя в Україні. Організатори заходу – Міністерство освіти та науки, Мінінформполітики, Офіс Віце-прем’єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції, проект ЄС «Association4U» та Google Україна.


Облако тегов


Материалы по теме

Аудиосказки

x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK