Як підготуватися до сезону грипу

Як підготуватися до сезону грипу
Як підготуватися до сезону грипу
istockphoto.com

Грип - важке захворення, яке небезпечне своїми ускладненнями. Але його можна уникнути за допомогою вакцинації та здорового способу життя

Грип – сезонне захворювання, яке вже давно стало досить звичним для наших широт, однак воно досі може становити реальну загрозу. На якісних ресурсах на кшталт https://medznat.com.ua/  лікар може знайти корисну інформацію та оновлення про саму хворобу, новини у лікуванні, актуальну епідеміологічну ситуацію. Однак до чергового сезону грипу варто підготуватися заздалегідь, не чекаючи неприємної статистики.

Головний ворог грипу - вакцина

Захворювання, про яке йде мова, викликано вірусом. Коли ЗМІ тиражують новини про черговий штам того чи іншого вірусного  захворювання – це, певною мірою, лише привернення уваги до медіа, оскільки особливої новини у цьому немає. Величезна швидкість мутування та постійна зміна своєї структури – базова ознака будь-якого вірусу. Герпес, ВІЛ, грип – всі ці хвороби відрізняються за способом передачі, складністю перебігу та потенційною небезпекою, однак всі вони є вірусними, а відтак будь-який вірус постійно змінюється. І саме це є причиною складності у його лікуванні. Для порівняння, бактеріальні інфекції піддаються терапії за допомогою антибіотиків саме тому, що бактерії не здатні до такої ж стрімкої мутації, і один й той самий антибіотик залишається дієвим роками. Назавжди ж позбутися звичайного герпесу навпаки – вкрай складно.

Вакцинація - найкращий захист від грипу / istockphoto.com

Тому вакцина від грипу здебільшого діє лише один сезон, і наступного року доводиться проходити процедуру щеплення знову. Для багатьох це є фактором, який їх зупиняє від вакцинації – і абсолютно дарма. Оскільки грип є досить небезпечний своїми ускладненнями. Тому кращий спосіб підготуватися до сезону підвищеної активності цієї хвороби – це пройти вакцинацію.

Однак варто пам’ятати, що щеплення навантажують імунітет, що може призвести до побічних дій та неприємних ефектів. Дуже важливо, щоб між вакцинацією від грипу та від інших хвороб, в тому числі від коронавірусу COVID-19, була достатня пауза в часі. Визначити її може лише сімейний лікар, консультацію з яким і потрібно пройти для того, аби прийняти рішення, коли вакцинуватися від цих та інших хвороб.

Щоб уникнути захворювання, збалансовано харчуйтеся та відпочивайте / istockphoto.com

Додаткові способи захисту

Причина, чому сезон, коли температура повітря опускається до 0 градусів по Цельсію або трохи нижче, і є сезоном грипу, полягає не стільки у активності вірусу (хоча йому висока вологість і така температура сприяють), скільки ослаблений імунітет більшості населення. Відповідно для кращого захисту від хвороби варто підтримувати свій організм наступним чином:

Притримуватися стабільного графіку роботи і відпочинку, наскільки це можливо, аби не допустити перевтоми та додаткових стресів.

●      Зберігати здоровий сон.

●      Повноцінно харчуватися, турбуючись про баланс мікроелементів та вітамінів.

●      Вчасно реагувати на загострення хронічних хвороб.

●      Не допускати переохолодження.

●      Займатися спортом або помірними фізичними навантаженнями.

Також варто пам’ятати про важливість миття рук і фруктів та овочів перед прийомом їжі.

 


Облако тегов


Материалы по теме

Аудиосказки

x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK