День вишиванки-2022: ТОП-10 найцікавіших фактів про вишиванки

День вишиванки-2022: ТОП-10 найцікавіших фактів про вишиванки
День вишиванки 2022: цікаві факти про вишиванку
istockphoto.com

А вы знали, чому на вишиванці не має бути вузликів? А першу вишиту сорочку для малюк шили з батьківських речей? Ще більше цікавих фактів про вишиванку - у нашій статті

День вишиванки - один із улюбленіших свят у українців. Він святкується 19 травня. На честь цього свята ми вирішили розповісти найцікавіші факти про вишиванку. Багато з них стануть для вас справжнім відкриттям. 

vyishivanka1_750x541

 

1. Вышиванку – вишиту багатими візерунками білу сорочку  українці носили только на свята.  звичайні дні вони вдягали так звані "буденки" - сорочки з небелоної тканини сірого кольору. 

Читайте такжеБенджамин Спок: 5 золотых правил по уходу за ребенком

2. Вышиті візерунки на сорочці наносили на найбільш уразливі частини тіла  – горло, грудь та сонячне сплетіння. 

vyishivanka2_750x749

 

3. Було принциповим моментом, щоб на зворотному боці сорочки не було вузликів. Вважалося, що вони можуть стати причинами помилок та проблем в житті людини, яка буде носити вишиванку. 

4. Вишиванку в ті часи неможливо було купити. Кожна дівчини повинна була вміти вишивати. Причому їй потрібно було вишити сорочку не тільки для себе, але й для свого нареченого.  

vyishivanka3_750x460

 

5. Вишиваючи весільну сорочку для нареченого, дівчина нашіптувала старовинне заклинання-молитву на вірність.  У народі вважали, що, якщо сорочка втратить свою білизну після прання, це означає, що чоловік вскочив у гречку. 

6. Перш ніж почати вишивати, дівчина або жінка молилася та мила руки. 

vyishivanka4_750x563

 

7. Першу сорочку малюку шили з ношених батьківських речей. Люди вірили, що в цьому одягу зберігається батьківська енергія, яка захистить дитину від хвороб та зурочення. Причому дівчаткам робили сорочку з речей матері, а хлопчикам - із речей батька.  Перші візерунки-оберіги були особливими: для дівчинки вишивали сорочку чорним узором, який в майбутньому повинен захистити від безпліддя. На хлопчика надягали сорочку, вишиту синім та зеленим, захищаючи таким чином від природніх стихій та травм. 

vyishivanka_novorojdennyiy_750x516

 

8. Першу сорочку, зшиту з нової тканини, дарували на 3-річчя. Мама На дитячих сорочках вишивали тварин та птахів. 

vyishivanka_rebenok_750x500

 

9. У кожному регіоні України для вишивки сорочки були свої візерунки, кольори. 

vyishivanka_uzoryi_750x451

 

10. Найбільш оригінальною вважається вишиванка з Тернопольщини із села Борщівка.   Такі сорочки з шикарними чорними візерунками жінки цього селища почали вишивати, після того як в селі туки знищили майже всіх чоловіків. 

vyishivanka_borschevskaya_750x563

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
.
 
 

Облако тегов


Материалы по теме

Аудиосказки

x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK