Як приготувати ідеальний шашлик: топ-10+ секретів від шефа-м'ясника
Читайте також Что происходит с организмом, когда мы едим шашлык?
Настав час зустрічей із друзями на природі. Коронна страва будь-якого пікніка – шашлик. Щоб він був ідеальним, скористайтеся порадами нашого експерта – Костянтина Лайпакова, учасника шоу «МастерШеф. Професіонали» та шеф-м'ясник ресторану «Стейкхаус».Яке м'ясо найкраще підходить для шашлику?
Класичний шашлик готують із свинини. В ідеалі – з шиї. Це м'ясо досить жирне, тому шашлик буде соковитим. Більш дієтичний варіант – з філейної частини. Якщо подивитися на це м'ясо під мікроскопом, то в ньому жирових прошарків навіть менше, ніж у курячому філе. Але філе потрібно готувати дуже обережно: його легко пересушити. Окіст і лопатка теж підходять для шашлик, але ці частини потрібно довше маринувати, щоб більше розм'якшити м'ясо. У окістку для шашлику вибирайте багаття: інші можуть бути сухуватими і щільнуватими. Нарізайте більше м'яса, щоб зверху воно було засмаженим, а всередині м'яким.
Як приготувати маринад для шашлику?
Багато українців використовують, маринуючи м'ясо, оцет. Не варто цього робити: він стискає м'ясо і шашлик стає дуже щільним. М'ясо можна маринувати у ківі, але зовсім недовго. Кислота ківі дуже сильно роз'їдає м'ясо, і воно стає, як вата. Зате якщо потрібний швидкий маринад , то це ідеальний варіант: м'ясо замаринується менш ніж за дві години. Таким же ефект має сік ананаса (не пакетованого!). А ось лимон краще не використати: він може зробити м'ясо кислим.
Обов'язковий компонент ідеального маринаду – цибуля. Його потрібно якомога дрібніше порізати, щоб він віддав весь свій сік. Якщо любите смажити шашлик разом із цибулею, то краще його для цієї мети окремо нарізати кільцями, а для маринаду все-таки нарубати. Додайте мінеральну лужну воду: вона також розм'якшує волокна. А ось спеціями приправляти маринад для свинячого шашлику не варто: вони перебивають смак м'яса. З трав віддайте перевагу розмарину, чебрецю, базиліку. Чи не підходить свинині кінза. Бажано замаринувати м'ясо з вечора і вранці можна їхати з ним на природу.
Секрети приготування курячого шашлику
Оптимальний варіант для шашлику – стегна. Зазвичай курятина на вигляд здається готовою, але коли розрізаєш, біля кістки виявляється сируватою. Щоб такого не було, наперед зніміть м'ясо з кістки, наріжте порційними шматками і готуйте на шампурах. Курку, на відміну від свинини, можна і потрібно маринувати у спеціях. Яких – справа смаку.
Секрети приготування шашлику з телятини
Телятина має бути молочною: чим старша тварина, тим жорсткішим буде м'ясо. Яловичина, яку вирощують в Україні, не призначена для шашлику, тож і радять брати молочне теля. Для шашлику маринуйте м'ясо в кефірі, гірчиці, цибулі, солі та перці.
Секрети приготування шашлику з баранини
Для шашлику використовуйте м'ясо задньої ноги. Щоб мінімізувати специфічний запах, м'ясо зачистіть, видаливши якнайбільше жиру. Крім того, беріть ягняти: чим старша тварина, тим сильнішим буде запах. Наріжте м'ясо кубиками і додайте перець чилі, часник, розмарин, кінзу, лемонграс плюс трохи оливкової олії. Дайте баранині добу настоятися в маринаді і потім смажте шашлик.
Лайф-хакі від шефа
- Щоб шашлик вийшов ароматним, використовуйте для смаження гілки вишні або яблуні.
- Не варто розміщувати шампури близько один до одного, інакше вийде один суцільний шматок м'яса. Шашлику потрібен простір, щоб м'ясо поступово просмажилося.
- Якщо телятину можна залишати напівсирою, то свинину потрібно просмажувати повністю. Щоб зрозуміти, що готовий шашлик, зробіть надріз. Якщо м'ясо зверху просмажилося, а всередині залишилося сируватим, зніміть його з вогню та загорніть у фольгу: воно дійде до готовності.
Вам також буде цікаво прочитати:
Шашлик і фігура: 10 секретів, як поїхати на пікнік і не погладшати
Рецепт шашликів на всі випадки життя від Андрія Шабанова
Найкращі соуси для шашликів: 6 рецептів нашвидкуруч