Маленькі помічники на кухні: виховуємо з малюка кулінара

Щоб малюк у майбутньому став справжнім кулінаром, з раннього віку залучайте його до мистецтва приготування їжі. І не потрібно боятися гострих ножів, киплячих каструль і перевитрати продуктів (а, повірте, ваш маленький кухар не буде економити). Краще дайте волю його фантазії, нехай він навчається, експериментує, набирається досвіду, який у майбутньому буде неоціненним.
Педагоги вважають: навчання дитини приготуванню їжі можна порівняти з привчанням, наприклад, до читання або горщика. Це одне з найнеобхідніших знань, яке стане у нагоді як дівчаткам, так і хлопчикам.
Безперечно, домашня кухня – найкращий шлях для здоров'я, і якщо дітям з раннього віку прищепити любов до приготування страв та присвятити у світ кулінарії, щасливе майбутнє їм забезпечене.
Проте, згідно з останніми дослідженнями американських учених, лише чверть мешканців великих міст готують страви «з нуля» на своїх кухнях. Зате їхні діти, що допомагають у процесі, на 10% більше вживають у своєму раціоні корисних овочів.
Ось кілька порад щодо виховання маленьких помічників на кухні:
- Залучайте дитину до того, щоб вона допомагала накривати на стіл, викладала столові прилади, подавала сухі страви і прибирала зі столу використані тарілки. Ці дії не становлять особливої складності, і починати практикувати їх можна вже з трирічного віку.
- Дозвольте дитині самому підібрати інгредієнти для бутерброду, яку він отримає на сніданок. Нехай сам заллє пластівці молоком, почистить і помиє фрукти, намастить олію на хліб. Дітей необхідно вчити готувати собі елементарний сніданок з якомога раннього віку.
- Починаючи з п'яти років, привчайте малюка користуватися ножем. Для початку підберіть продукти, зручні для розрізання, наприклад банани або помідори. Коли малюк освоїться з ними, переходьте до цибулі, картоплі, яблук.
- Обов'язково навчіть дитину відміряти рідкі та сухі інгредієнти, подрібнювати спеції, замішувати тісто, перебирати та промивати крупи.
- Поясніть і покажіть, як правильно діставати гарячу сковороду з духовки або знімати каструлю з вогню. Але при цьому завжди залишайтеся поряд і супроводжуйте всі дії.
Важливо: постарайтеся привчити малюка до збирання, не беріть все на себе. Дитина повинна міцно засвоїти, що кожного разу після роботи в кухні необхідно очищати і протирати стіл, мити посуд, стежити за чистотою підлоги.