Чому діти не люблять овочі: з'ясували вчені

Якийсь когнітивний дисонанс! Всі дієтологи трубять, що зелені овочі надзвичайно корисні для дітей, але варто показати дитині страву з броколі, шпинату або кабачка - як чадо моментально здуває з кухні. Звичайно, якщо дитина вже вміє ходити. А ті "гурмани", які освоюють перший прикорм у стільчиках для годування, майстерно плюються в напрямку поюрешкою з брокколі або кабачковою запіканкою.
Доводиться підключати креатив, влаштовувати сина ТЮГ на окремо взятій кухні, щоб молодий нехотя з'їв хоча б шматочок овочевої страви. Італійські вчені (мабуть, тата таких самих "аматорів" броколі) вирішили з'ясувати, в чому причина цього дитячого бунту. І дійшли несподіваного висновку.
50 відтінків зеленого
Виявляється, не виключено, що неприязнь до овочів ховається саме в їхньому зеленому кольорі. Якби брокколі була червоною, швидше за все, діти уплітали її за обидві щоки.
Експериментальним шляхом вчені-медики виявили: у ході природного відбору людський мозок звик автоматично вибирати їжу саме червоного (помаранчевого) кольору та з підозрою ставитися до зеленої їжі. Простіше кажучи, червоне на тарілці означає "О, це смачно, їм без роздумів!", А зелене - "Е, ні, краще я утримаюся". Саме такий – вивірений генетичною пам'яттю – підхід і демонструють нам наші малюки.
Батьки винні?
Якщо собаки у виборі їжі покладаються на свій нюх, то людина, вирішуючи, їсти чи не їсти - довіряє насамперед зору та кольору їжі. І особливо ми фокусуємося на їжі зеленого та червоного кольорів. Чому?
Тому що перші люди віддавали перевагу червоним плодам зеленим, як більш стиглим - смачним і поживним, що мають вищу енергетичну цінність. Тобто - з'їв червоне і довше будеш ситим. І потім, завдяки червоному кольору, люди елементарно могли знайти стиглі фрукти та овочі серед густої зелені листя.
Виходить, що цей древній еволюційний механізм продовжує працювати і сьогодні на наших малюках, що вертають носик від броколі та шпинату.
Вчені припускають, що в майбутньому вроджену нелюбову дітей до зелених, але таким корисним овочам навчаться долати, штучно змінюючи їх колір на червоний. Пожуємо - побачимо.