Основні зміни в «Українському правописі» 2019: приклади та роз`яснення

Основні зміни в «Українському правописі» 2019: приклади та роз`яснення
Зміни в "Українському правопису"

2 травня 2019 року Кабінет Міністрів України ухвалив нову редакцію «Українського правопису».

Читайте такжеЗачисление ребенка в первый класс 2019 в Украине: инструкция для родителей от МОН
Уряд України погодився з пропозицією Міністерства освіти і науки України та Національної академії наук щодо прийняття постанови № 437 від 22 травня «Питання українського правопису», якою схвалено нову редакцію «Українського правопису».

Зміни до «Українського правопису» розроблено Українською національною комісією з питань правопису, до якої ввійшли мовознавці з установ  Національної академії наук та закладів вищої освіти

Інститут мовознавства ім. О.О. Потебні Національної академії наук України опублікував основні зміни в новій редакції «Українського правопису» з короткими прикладами.

Зміни можна умовно поділити на дві великі групи:


1) власне зміни в написанні слів (без варіантів);

2) варіантні доповнення до чинної норми. 

БЕЗ ВАРІАНТІВ відтепер вживатимуться слова проєкт, проєкція (так само як ін'єкція, траєкторія, об'єкт та інші слова з латинським коренем -ject-); плеєр (play+er), конвеєр (convey+er), феєрверк.

Разом пишуться слова мінісукня, віцепрезидент, ексміністр, вебсайт , а також слова з першим іншомовним компонентом, що визначає кількісний (вищий від звичайного, дуже високий або слабкий, швидкий тощо) вияв чого-небудь: архі-, архи-, бліц-, гіпер-, екстра-, макро-, максі-, міді-, мікро-, міні-, мульти-, нано-, полі-, преміум-, супер-, топ-, ультра-, флеш-: архіскладний, гіпермаркет, екстраклас, макроекономіка, мікрохвилі, мультимільйонер, преміумклас, супермаркет, топменеджер, топмодель, ультрамодний, флешінтерв'ю.

Також разом писатимуться слова з першим іншомовним компонентом анти-, контр-, віце-, екс-, лейб-, обер-, штабс-, унтер-: антивірус, контрудар, віцепрем'єр, віцеконсул, ексчемпіон, ексміністр, експрезидент, лейбгвардієць, лейбмедик, обермайстер, оберофіцер, оберлейтенант, оберпрокурор, штабскапітан, унтерофіцер, але за традицією контр-адмірал.

Читайте такжеВ школах України з'являться ревізори: уряд утворив державні служби якості освіти
Нарізно без дефіса писатимемо пів хвилини, пів яблука, пів Києва, але одним словом як цілісне поняття півострів, півзахисник, півмісяць.

Прикметникові закінчення російських прізвищ передаються так: рос. Донской - Донський, рос. Трубецкой - Трубецький. Виняток становить Лев Толстой.
Також у правописі впроваджено зміни в окремих словах - до прикладу, священник (як письменник).

Разом слід писати складноскорочені слова (мішані та складові абревіатури) та похідні від них: адмінресурс, Міносвіти, профспілка, Святвечір.
З великої букви писатимемо назви товарних знаків, марок виробів: автомобілі марки «Жигулі», проте з малої букви, якщо вживається як загальна назва: старі обшарпані «жигулі».


МОЖЛИВЕ НАПИСАННЯ У ДВОХ ВАРІАНТАХ:


У словах, що походять із давньогрецької й латинської мов, буквосполучення au звичайно передається через ав: автентичний, автобіографія, автомобіль, автор, авторитет, автохтон, лавра, Аврора, Мавританія, Павло.

У запозиченнях із давньогрецької мови, що мають стійку традицію передавання буквосполучення au шляхом транслітерації як ау, допускаються орфографічні варіанти: аудієнція і авдієнція, аудиторія і авдиторія, лауреат і лавреат, пауза і павза, фаунаі фавна.


Буквосполучення th у словах грецького походження передаємо звичайно буквою т: антологія, антропологія, аптека, астма, бібліотека, католицький, театр, теорія, ортодокс, ортопедія.

У словах, узвичаєних в українській мові з ф, допускається варіантність на зразок: анафема і анатема, дифірамб і дитирамб, ефір і етер, кафедра і катедра, логарифмі логаритм, міф, міфологія і міт, мітологія, Афіни і Атени, Борисфен і Бористен.


Також вживатимуться варіантні форми родового відмінка: радості й радости, любові й любови, Білорусі й Білоруси.


Облако тегов


Материалы по теме

Аудиосказки

x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK