9 листопада День українскої писемності та мови: історія та традиції свята

9 листопада День українскої писемності та мови: історія та традиції свята

Щороку 9 листопада в Україні відзначається День української писемності та мови

Читайте такжеНа зимние каникулы в Тайланд: украинцам отменили визы

В народному календарі 9 листопада призначено дню вшанування пам'яті Препододбного Нестора Летописца – послідовника творців слов'янскої писемності Кирила та Мефодія

__39


День українскої писемності та мови було встановлено 9 листопада 1997 року згідно Указу Президента України Леоніда Кучми Указ № 1241/97 «Про День української писемності та мови». В Указі зазначено: «Установити в Україні День української писемності та мови, який відзначати щорічно 9 листопада в день вшанування пам'яті Преподобного Нестора Летописця».


В День української писемності та мови з 2000 року на Українському радіо традиційно відбувається радіодиктант національної єдності. Всіх українців запрошують написати Всеукраїнський диктант національної єдності, щоб не тільки перевірити свої знання, а також продемонструвати єдність з усіма, хто любить і шанує українське слово.

Крім того, 9 листопада щороку стартує Міжнародний конкурс знавців української мови імені Петра Яцика. Щорічна кількість учасників конкурсу – понад 5 мільйонів із багатьох країн світу.

Археологічні знахідки засвідчують наявність писемних знаків на глиняному посуді, пряслицях, зброї тощо, ще за трипільської доби. Давньою українською мовою написані козацькі державні документи й хроніки, українці мають свою могутню класичну літературу, визнану усім світом: Тараса Шевченка, Григорія Сковороду, Івана Франка, Лесю Українку, Михайла Коцюбинського, Василя Стефаника.

Лаврентівський літопис - найдавніший, який дійшов до нас, він був написаний  на пергаменті у 1377 році. Літопис носить назву за іменем монаха-переписувача Лаврентія.

Читайте такжеВышел трейлер мультфильма Тайная жизнь домашних животных 2 (видео)

До найдавніших творів українскою мовою  входить також “Повість врем’яних літ” (або “Повість минулих літ”), створена на початку XII століття монахом Києво-Печерського монастиря Преподобним Нестором-літописецем.  

Мощі святого Преподобного Нестора Летописця знаходяться в Ближніх печерах Києво-Печерської лаври.

фото из открытых источников


Облако тегов


Материалы по теме

Аудиосказки

x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK