Віспа мавп: чи буде нова пандемія - думка лікарів

Віспа мавп: чи буде нова пандемія - думка лікарів
Віспа мавп швидко поширюється світом/фото daily mail

Світом почала поширюватися віспа мав. Чи стане цей вірус причиною нової пандемії,чим він небезпечний? На ці та інші запитання відповіли лікарі

Читайте такжеКто бы мог подумать: 5+ неожиданных продуктов, которые защищают от вирусов
Вперше вірус monkeypox - віспу мавп, було  знайдено в 9-річного хлопчика з Конго. Потому були спалахи в Нігерії та інших країнах Африки. І ось після чималої перерви про цей вірус знову заговорили. В травні його було знайдено в Великобританії. Потім на сполох забили лікарі США, Канади, Португалії, Іспанії та навіть Австралії. На цьому тижні в Мадриді протягом 2 днів екстрено госпіталізовані з підозрою на віспу мавп або підтвердженою інфекцією більше 40 людей (джерело- elpais).

За даними ЗМІ станом на вчора відомо про ~40 випадків в Португалії, 9- в Британії, 12 в Канаді і 2 в США, і госпіталізація нових пацієнтів невпинно продовжується. Захворення починається з лихоманки з болем в м‘язах, через 1-3 дні приєднується висипка на всьому тілі з еволюцією від пласких червоних плям (макул) до пухирців, які містять спочатку прозору ріднину (везикули), потім- гній (пустули).

У зв'язку з цією нетиповою ситуацію ВОЗ скликала термінове позачергове засідання. А поки світові вчені та лікарі обговорюють, що робити з новою вірусною загрозою, свою думку висловили українські лікарі - терапевт, кардіолог Катерина Амосова та лікар-інфекціоніст Ольга Голубовська. 

Віспа мавп може протікати в легкій формі, коли висипань зовсім небагато/фото facebook Ольги Голубовської

Що думають про віспу мавп українські лікарі

Катерина Амосова вважає, що поки що не варто боятися того, що цей вірус стане для людства новим SARS-CoV-2.І на те є декілька причин. По-перше, за словами експертки,  вже зарєєстрована дієва специфічна жива вакцина. До того є дані, що стара вакцина проти віспи «працює» і проти віспи мавп з ефективністю 85%. 

Про цю вакцину говорить і Ольга Голубовська. 

"Одне з найобговорюваніших питань зараз - можливість використання вакцини проти оспи виробництва Bavarian Nordic JYNNEOS. Вона містить живий послаблений вірус оспи корови, який викликає сильну імунну відповідь. Це єдина схвалена FDA вакцина проти оспи та оспи мав для невійськового застосування",
 - написала на своїй сторінці в соцмережі експертка. 

Крім того, за словами Катерини Амосової, існує і специфічний противірусний препарат для внутрішньовенного введення пацієнтам, хворим на мавпячу віспу, і зараз США роблять запаси. 

"Тим часом для нас, українців, ця мавп’яча віспа взагалі - ніщо",
 - впевнена експертка.

Ольга Голубовська також вважає, що панікувати не варто. Але закривати очі на цю проблему все ж таки не слід. Тому що, за словами експертки, захворюваність зараз досить швидко поширюється. 

Вам буде також цікаво почитати:

Тест: який імунітет у вашої дитини

 

 


Облако тегов


Материалы по теме

Аудиосказки

x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK