Згвалтування: як собі допомогти і куди звертатися за допомогою

Згвалтування: як собі допомогти і куди звертатися за допомогою
Перша допомога після згвалтування
istockphoto.com

Гінеколог Наталя Лелюх розповіла, що робити після згвалтування, як подбати про своє тіло. А Маша Єфросиніна поділилася контактами, куди звертатися за допомогою

Війна в Україні триває. На жаль, все більше жінок стає жертвами гвалтівників. Гінеколог Наталія Лелюх розповіла про те, як допомогти собі після страшної події. 

Якщо згвалтування не уникнути

Намагайтесь "заморозитись" всередині та ззовні. Для гвалтівника цей процес не про секс, а про встановлення влади та контролю, про приниження та знецінення. Активний супротив жертви розпалює і підгодовує садизм. Тому жінка може постарждати фізично більше, отримати травми статевих органів та тіла. Також, окупант може в процесі згвалтування мститись за свій власний страх смерті і відчуття покинутості та безпорадності. Якщо зможете "заморозьте" свої реакції. Ви не тут, це не ваше тіло, цей нелюд не заслуговує, щоб ви його помічали і жаліли.


Поради психологів:

 

  • Проговорювати: «Це лише тіло, моя душа більша, сильніша, її схопити неможливо. Я в 1000 разів більша, ніж тіло. Це тільки тіло».

 

  •  Дисоціація, тобто відокремлення від власних почуттів, це спосіб запобігти травмуванню. Вона зазвичай включається автоматично, але можна допомогти собі і свідомо.
  • Важливо не допускати почуття провини. Це не тому, що зі мною щось не так, це не тому, що я залишилась в місті, або вийшла за водою, або гарна, або молода, або жінка, це все відкитади свідомо. Винен гвалтівник, винен окупант. Ви постраждала, ніякої вашої провини, ні в чому, ніякої. Це не про вас, це про нього. А ви залишаєтесь тою людиною що й були, це вас не заплямує, ні

Контакти психологів "Розірви коло" 0800500335 або 116123

Якщо після згвалтування вас залишили в спокої і пряма загроза вашому життю відсутня, спробуйте подбати про своє тіло

При можливості це мінімальні гігієнічні процедури, хоча б вологими серветками, якщо вони є. Зазвичай в цей момент жінки відчувають непереборне бажання помитись, змити з себе бруд події. В умовах окупації, це не завжди можливо. Не ризикуйте життям заради відра води з криниці, яка прострілюється.

Якщо на статевих органах залишились травми і ви відчуваєте біль

Спробуйте використати "дружні" для слизової антисептики: розчин соди (1 ч ложка на 0,5 літра води), просто чиста вода, дитячі безспиртові вологі серветки, мазь тридерм, мазь левамеколь, мазь триакутан, мазь бепантен, можна одноразово використати хлоргексидин (якщо хоч шось з цього є в наявності). 

  • Можна спробувати використати крем для рук, якщо він також у вас є.

Не використовуйте спиртові антисептики або серветки, перекис водню, пантенол, олію або інші масляні розчини. В першу добу для зволоження слизової не використовуйте лубрикант, раптом він у вас є. Особливо лубриканти на водній основі, бо вони часто гіперосмолярні і можуть викликати ще більше подразнення і запалення слизової.

  • Якщо у вас в аптечці раптом знайдуться вагінальні антисептичні або антибактеріальні свічки, проставте їх 5-6 днів. Але, при наявності травм слизової, кровоточивості, або гематом, бажано починати ставити свічки через добу, бо буде дуже боляче. Особливо, якщо це свічки Гексікон або свічки з бетадином. Підходить все: поліжинакс, флуомізин, макмірор, далацин, тержинан, гравагін, свічки з метронідазолом, клотримазолом, повідін, синтоміцинові свічки, метрогіл вагінальний та інше.
  •  
  • Якщо ви в репродуктивному віці і не маєте надійної контрацепції (не приймаєте контрацептивні пігулки постійно, не маєте внутрішньоматкової спіралі) то є високий ризик отримати небажану вагітність. Особливо, якщо у вас 6-16 день менструального циклу. На жаль, такі засоби, як спринцювання та глибоке протирання серветками або папером не ефективні засоби контрацепції. Якщо раптом у вас вдома, або у доступних вам сусідок є в аптечці будь які гормональні контрацептиви, то можна спробувати такий спосіб як метод Юспе. Подивіться склад контрацептиву - на упаковці зазвичай написано: етінілестрадіол доза може бути  0,02 мг, 0,025 мг, 0,03 мг, 0,035 мг та левоноргестрел (дроспіренон, дієногест). Для контрацептивного ефекту вам треба прийняти 0,1 мг етінілестрадіолу (тобто 5 табл по 0,02 мкг, 4 по 0,025 мкг, та 2 таблетки по 0,03 та 0,035 мкг) та не менше ніж 0,5 мг левоноргестрелу. Через 12 годин повторити ту саму дозу.

Для наглядного прикладу. У вас або у сусідки знайшлись контрацептивні пігулки Джаз (містять 0,02 мг етінілестрадіолу та 3 мг дієногесту). Для контрацептивної дози 0,1 мг треба взяти 5 активних пігулок з упаковки  і випити їх одночасно. Через 12 годин випити ще 5 пігулок.
Така контрацепція максимально ефективна, якщо ви приймете препарат в перші 24-72 години після незахищенного контакту.

Як тільки зможете, зверніться до лікаря, для огляду і можливого забору аналізів на інфекції, що передаються статевим шляхом. Зробіть це. Ваше тіло захоче сховатись в мушлю. Ваша психіка буде шукати звинувачення та різні шляхи виправдання нелюдів. Займіть його турботою. Турботою про себе. Як тільки опинитесь у відносній безпеці. 

Куди звертатися за допомогою

Маша Ефросинина поделилась полезной информацией.  

 

Якщо Ви перебуваєте на території України:

Національна поліція України–  102 (по регіонах
https://www.facebook.com/UA.National.Police/posts/291018919834812)

Органи прокуратури (по регіонах https://gp.gov.ua/ua/posts/sajti-oblasnih-prokuratur)

Військова адміністрація - за місцем вчинення злочину або за місцем перебування.

Медична допомога – 103

Безоплатна правова допомога – 0 800 213 103

Національна гаряча лінія - 116 123

ТЕЛЕГРАМ КАНАЛИ :
▫️@stop_russian_war_bot
▫️@ukraine_avanger_bot
▫️@police_helpbot  (#ДійПротиНасильства)

Якщо Ви перебуваєте на тимчасово окупованій території:

Телефонна лінія Офіс Генерального прокурора щодо злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту - (096) 755-02-40 або conflict2022.ua@gmail.com

Інформацію можна передати до Міжнародного кримінального суду  otp.informationdesk@icc-cpi.int. Листи приймають будь-якою мовою.

 

 


Облако тегов


Материалы по теме

Аудиосказки

x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK