Як готувати не тільки смачно, але й безпечно: 3 простих правила

Як готувати не тільки смачно, але й безпечно: 3 простих правила
Щоб ваша їжа була якісною, готуйте у безпечному посуді

Якісні продукти - це ще не гарантія того, що приготована страва буде корисною. Потрібно правильно обробляти їжу та готувати її в безпечному посуді. Як його вибрати? На що звернути увагу при покупці?

Їжа — найлегше та доступне джерело задоволення. Вчені виділяють 6 основних смаків, які сприймає людина: солодкий, солоний, кислий, гіркий, умамі та смак жиру. Розкриття в стравах цих смаків, а також їх міксів — це основа кулінарії. Величезна кількість рецептів створена, аби за допомогою смакових рецепторів ми відчули задоволення. Але не менш важливо, щоб страва була поживна, ароматна, красива і корисна. І якщо до кінця минулого століття більш значущими були поняття смаку і поживної цінності, то тепер суттєву роль відіграє якість страви. 

Здавалося б, що може бути простіше — достатньо купити якісний продукт. Але як часто навіть хороші продукти при неправильній обробці та зберіганні перетворюються в неїстівні страви! Як же готувати смачно і безпечно? Є 3 простих правила.

1. Використовуйте продукти з достатньою харчовою цінністю

Харчова цінність продукту — це збалансований вміст в них амінокислот, вітамінів, мінеральних речовин, ненасичених жирних кислот. Особливо важливо звертати увагу на харчову цінність зараз, коли полиці магазинів ломляться від пропозицій. Важливо вміти відрізняти «порожні» продукти від тих, що приносять організму користь.

А це овочі, зелень, фрукти, крупи, горіхи, насіння, риба, морепродукти, молочні продукти, м'ясо. 

Використовуйте для приготування їжі тільки якісні продукти

Слід уникати продуктів з гідрогенізованими жирами, консервантами, штучними підсолоджувачами та іншими добавками. Серед продуктів з низькою харчовою цінністю:

  • продукти швидкого приготування,
  • ковбасні вироби,
  • багато консервів і соусів,
  • шоколадні батончики,
  • льодяники,
  • жувальні цукерки,
  • солодкі газовані напої та соки,
  • а також низькокалорійні і знежирені продукти.

2.       Готуйте в безпечному посуді

Навіть найкориснішу їжу можна зіпсувати неправильним приготуванням. До найбільш небезпечних відносять посуд з меламіном в складі та емальований посуд з відколами. А також досить неоднозначно сприймається посуд з антипригарним покриттям, в складі якого присутня перфтороктанова кислота (ПФОА). Їй дорікають токсичними і канцерогенними властивостями. І хоча існують дослідження, які спростовують цю інформацію, краще обирати з-поміж посуду з безсумнівною репутацією.

Хороший приклад - бренд Tefal. Трьома різними дослідженнями і лабораторними дослідами було підтверджено, що посуд Tefal з антипригарним покриттям безпечний і протягом усього часу існування в ньому не було виявлено частинок ПФОА. Також бренд Tefal гарантує відсутність шкідливих свинцю та кадмію в своєму посуді. Підтвердженням цих досліджень є знак «100% безпечне антипригарне покриття», що публікується на кожному товарі Tefal.

До речі, цей бренд – взагалі вдалий приклад безпечного посуду. Tefal використовує антипригарне покриття, яке створене на основі полімеру -  політетрафторетилен (ПТФЕ). І ось що варто знати про нього:

Органами охорони здоров'я в Європі і Сполучених Штатах підтверджено, що ПТФЕ — це інертна речовина, яка не вступає в хімічні реакції з будь-якими харчовими продуктами, водою або побутовими миючими засобами.

•       Унікальність ПТФЕ в тому, що він не боїться ані великих температур, ані більшості хімічних розчинників та кислот.

•       При попаданні в організм виводиться природним шляхом.

•        Ця речовина настільки безпечна, що вона використовується в медицині як покриття серцевих стимуляторів і штучних кров'яних судин.

В кулінарії ПТФЕ опинився завдяки подружжю Грегуарів. Тоді в 1954 цей полімер вже успішно використовувався в ракетобудуванні, схемотехніці та інших «серйозних» галузях. А Марк Грегуар, французький інженер та завзятий рибалка, якось за допомогою ПТФЕ налагодив механізм свого спінінга, який постійно заїдав. Тоді його дружина, Коллет запропонувала застосувати якості цього матеріалу задля покращення ще і її сковороди.

Антипригарне покриття Tefal відповідає всім нормам ЄС

Марку вдалося нанести ПТФЕ на сковороду і так нарешті з'явилася сковорода, до якої справді не прилипала їжа під час готування! Для світу кулінарії це було приголомшливе відкриття. Двома роками пізніше подружжя започаткувало бренд Tefal. І навряд навіть тоді мсьє Грегуар припускав, що його бажання допомогти дружині прийме масштаби промислового підприємства.

Зараз посуд з антипригарним покриттям Tefal продається в більше ніж 150 країнах. Цьому бренду довіряють, але й сама компанія тестує свою продукцію у власних лабораторіях у Франції та незалежних лабораторіях у всьому світі. І всі тести підтверджують, що антипригарне покриття Tefal на 100% безпечне та відповідає всім нормам ЄС. 

3. Правильне зберігання

Свіжоприготовлену їжу краще відразу з'їсти, а якщо відправляти на зберігання, то на недовгий термін. Бажано знати правила зберігання різних категорій продуктів, адже тільки свіжа їжа безпечна.

Гіппократ сказав «Нехай їжа буде твоїми ліками, а ліки їжею», даючи зрозуміти, що з'їдене нами — це цеглини, з яких будується наш організм і якість яких визначає якість нашого життя.

 


Облако тегов


Материалы по теме

Аудиосказки

x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK