Що заважає мамі полежати на дивані або як навчитись приділяти собі час

Що заважає мамі полежати на дивані або як навчитись приділяти собі час
Що заважає мамі полежати на дивані або як навчитись приділяти собі час
istockphoto.com

Часто можна почути від мам, що у них немає ні хвилини вільного часу, бо цілий день в справах. На себе ж часу не залишається взагалі. Впізнали себе?

А що ж заважає вам посеред такого дня просто лягти на диван чи сісти в крісло і 20-30 хвилин (хоча б) позайматися тим, що хочеться вам?! Книжку почитати або переглянути новини, передачу цікаву подивитися або по телефону поговорити спокійно, відклавши каструлі та ложки, пилосос та праску. Але зробити це без почуття провини, що дітей без уваги кинули, вечерю вчасно не приготували і т. д.
А як же ваші давні мрії, які вже давно запорошені пилом, малювати для себе, танцювати, навчитися грати на гітарі, шити, фотографувати? Як же вони? Через брак вільного часу все це відкладається на роки, наповнюючи життя відчуттям жертовності, одноманітності, роздратованістю на нескінченну низку одних і тих же справ.
Психологи рекомендують знаходити на улюблене заняття час. Але це, виявляється, не так-то просто. І справа зовсім не в тому, що діти заважають. І не в тому, що справ дуже багато і нізвідки 30 хвилин урвати. Багатьом із нас просто соромно приділити час собі, бо ж "потрібна дітям-чоловікові-батькам-подругам". Тож спочатку потрібно приділити час рідним, а потім собі, спочатку виконати свою роботу, а потім вже відпочивати.
istockphoto.com
Щоб це побороти у собі, потрібно чимало часу витратити на самоусвідомлення і психотерапію по-хорошому. Задайте собі питання: «А чи я хочу, щоб моя дочка, коли виросте, так само бігала по хаті, думаючи про все і про всіх, крім себе? Я ось зараз так багато часу приділяю тому, щоб вона вміла чути себе, свої почуття, потреби, щоб мала свою думку і взагалі орієнтувалася на себе, «могла почути своє серце і робити те, від чого вона щаслива».  А ще ми хочемо, щоб наші діти були почуті кимось, щоб вони кохали і були коханими. При цьому ми не задумуємося над тим, що наші діти, а особливо дівчатка, засвоюють як зразок той образ жінки, який бачить, тобто ВАШ, мамин. А якщо мама вічно в турботах, втомлена, незадоволена, сердита, ображена на свою жіночу долю, який же еталон жіночності отримує ваша дочка?
 
Загалом, подумавши над цими питаннями, можна дійти до висновку, що це просто наш материнський обов'язок - знайти час протягом дня і зайнятися тим, що ви хочете, що вас порадує. Навіть якщо ви захочете просто полежати на дивані і помріяти. І не страшно, що посуд не помитий або пил подекуди по кімнаті лежить.
Мама - теж людина, зі своїми інтересами, з правом на відпочинок. Вона може помилятися, лінуватися, може серед дня фарбувати нігті, робити макіяж, розмовляти по телефону. Дітям це тільки на користь - бачити нормальну неідеальну маму. І щоб діти бачили в мамі жінку, мама повинна бачити жінку в собі, дбати про неї та піклуватися. І це не менш важливо для формування здорової життєдіяльності дітей, ніж їсти, пити, проводити час у місці, грати або вчитися.
 
Вам вирішувати, чи бути ідеальною мамою не покладаючи рук і не маючи часу на себе, чи бути бажаною жінкою та люблячою мамою, яка завжди знаходить час для душевного відпочинку та хобі.

Облако тегов


Материалы по теме

Аудиосказки

x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK