Великодній стіл: як розговітися і не зірвати ШКТ

Як правильно вийти з Великого посту? Що можна їсти на великодньому столі тим, хто постив? Які продукти допоможуть упоратися з бенкетом? Читайте головні правила, які допоможуть вам розговітися і не зірвати ШКТ
М'ясу – ні
На думку лікарів, що довше тривав піст, то довше вихід із нього. Тому що травна система звикла до легкої рослинної їжі, вона працювала в полегшеному режимі і не готова до м'ясних страв. Домашня ковбаса або шашлик – не найкращий варіант для тих, хто суворо дотримувався Великого посту. Дотримуйтесь традиції – починати розговлення з великоднього яйця. Це найлегший білок, який не завдасть шкоди вашому ШКТ.

Паска чи сирна паска?
З дріжджовими паски тим, хто постив, треба бути обережними. Максимум, який можна дозволити, - це один шматок. Не більше, тому що дріжджове тісто сприяє бродінню в шлунку. Та й воно дуже важке та жирне. Адже кожна господиня намагається, щоб паска була "багатою": кладе туди багато вершкового масла, яєць. Краще віддайте перевагу сирній Великодню - білок з кисломолочних продуктів також добре, як і яйця, засвоюється. Крім того, сирна паска подарує вам почуття ситості на тривалий час. Отже, не буде спокуси об'їстися.

Червоне вино – можна
Келих сухого вина – це максимум за великоднім столом. Адже за час посту печінка і підшлункова зменшили кількість ферментів, що виробляються, і не готові до алкоголю у великій кількості. Багато дієтологи рекомендують розводити вино водою, або за кожен випитий келих – випивати подвійну порцію води. Оптимальний варіант – червоне сухе вино. Воно допомагає перетравленню.
Хитрий прийом на 5 секунд
Психологи пропонують зробити маленьку хитрість. Перш ніж з'їсти чергову тарталетку чи шматочок домашньої ковбаси. Для того щоб зрозуміти, чи дійсно вам так хочеться цього, достатньо 5 секунд. Візуалізуйте, ніби ви продовжуєте їсти страви. І бажаний шматок кладете до рота. А тепер відчуйте, як ви його проковтнули – стало краще? Якщо так, тоді сміливо їжте. Але якщо такого відчуття немає – пропускайте хід.
Загальні рекомендації для великоднього застілля
- Їжте повільно, ретельно пережовуючи їжу
- Віддавайте перевагу зелені та овочам. Нехай половину тарілки займають вони. Вони містять рослинні ферменти, які допоможуть переварити їжу, та клітковину. Особливо налягайте на кріп. Крім того, що він рекордсмен за вмістом клітковини, він містить речовину, яка зменшить газоутворення та здуття живота.
- Не змішуйте різний алкоголь
- Не вживайте за один прийом м'ясо та рибу. Оскільки їх переробки потрібні різні ферменти.
- Заправляйте готову їжу за столом гострими спеціями: вони розпалюють вогонь травлення.
Також вам буде цікаво:
Григорій Герман розповів, як приготувати ідеальну буженину до великоднього столу.