На Буковині в дитячому садку отруїлося майже три десятки дітей

Масове отруєння у дитячому садку Чернівецької області. На думку експертів, діти постраждали від недоброякісної їжі
Поки що уряд вводить нові санітарні вимоги до харчування школярів і розробляє для шкіл оновлене меню зі 106 страв, у дитячих садках України твориться справжнє свавілля. Днями в одному із садів села Іспас Чернівецької області отруїлося 28 людей, з яких 26 – діти. За попередніми даними, причиною отруєння стали неякісні продукти, якими нагодували малечу напередодні. Зараз у цій справі ведеться службове розслідування, а постраждалі лікуються вдома з діагнозом гострий гастроентероколіт.
Інцидент у саду стався 1 червня, акуратно на свято, у День захисту дітей. Встановлено, що цього дня дітки їли на сніданок молочну вівсяну кашу, на обід – червоний борщ зі сметаною, плов зі свининою та квашені помідори, а на вечерю – кукурудзяну кашу із сиром. Вже наступного дня до сімейного лікаря звернулося троє вихованців саду зі скаргами на гострий біль у животі та явними симптомами харчового оправлення. Ще через день кількість постраждалих збільшилася до 28 осіб: 26 дітей та двоє дорослих, йдеться у повідомленні регіональної Нацполіції. Всі діти ходили в той же дитячий садок, а дорослі виявилися вихователями дошкільного закладу.
«Усі хворі скаржилися на підвищення температури тіла в межах 37-38 С, нудоту, блювоту та пронос. Наразі вони отримують амбулаторне лікування. Попередній діагноз – гострий гастроентероколіт», – повідомила прес-служба Центру громадського здоров'я МОЗ. У більшості постраждалих легкий перебіг хвороби ніхто не був госпіталізований. Але це, мабуть, єдина хороша новина у всій ситуації. Наразі дитячий садок закритий до з'ясування обставин, а у справі в поліції відкрили службове та епідеміологічне розслідування.

«Під час епідеміологічного розслідування проведено опитування працівників їдальні та батьків хворих дітей, обстеження їдальні, відібрано харчові продукти на бактеріологічне дослідження, питну воду на бактеріологічне, фізико-хімічне дослідження, змив з об'єктів довкілля. Проведено бактеріологічне обстеження працівників їдальні на носійство патогенної мікрофлори кишкової групи. Проведено заключну дезінфекцію», – повідомляють у Центрі громадського здоров'я МОЗ.
Поки що відкритих результатів розслідування немає. Проте експерти припускають, що проблема як продукти харчування або недотримання правил зберігання цих самих продуктів. Гастроенероколіт – це досить серйозне запальне захворювання, у якому одночасно уражаються шлунок, товстий і тонкий кишечник. Найчастіше воно розвивається в результаті харчових токсикоінфекцій . Простіше кажучи, коли до шлунка у великій кількості потрапляє недоброякісний заражений продукт.
Яким би не був вердикт щодо Іспаського дитячого садка, давно очевидно, що дошкільні заклади також потребують реформи системи харчування. По школах статистика невтішна: нещодавнє дослідження показало, що половина шкіл у селах та 40% шкіл у містах навіть не мають нормально обладнаних їдалень. Якщо провести таке ж дослідження з дитячих садків, картина виглядатиме набагато гірше. Наприклад, у сільських садках продукти для приготування їжі часто закуповують на ринках без жодних сертифікатів та лабораторних перевірок, і вже явно не контролюють калорійність та температуру страв. Хотілося б, щоб нинішній інцидент привернув увагу до цієї проблеми, адже попереду літо продукти псуються швидше, і випадків отруєння в садках може бути більше.
Вам також буде цікаво почитати:
Як діяти правильно при отруєнні у дитини: доктор Комаровський
Отруєння: які продукти не варто їсти та які ліки не потрібно приймати
Як уникнути харчового отруєння в спеку: 8 продуктів, що тануть небезпеку