Постковидний синдром: професор назвав 5 головних симптомів

Постковидний синдром: професор назвав 5 головних симптомів
После коронавируса у многих развивается постковидный синдром
istockphoto.com

Професор Національного медуніверситету Сергій Дубров розповів, як довго триває постковидний синдром та які його головні симптоми.

Читайте такожЛікар назвав ТОП-6 протипоказань до вакцинації від коронавірусу
Коронавірус залишає великий відбиток у житті тих, хто на нього перехворів. Вже коли вірус і слід простирав в організмі і тест показує, що все чисто, людина може довго відчувати наслідки цього захворювання. Їх назвали постковидним синдромом. Професор кафедри анестезіології та інтенсивної терапії Національного медуніверситету ім. О. Богомольця Сергій Дубров під час відеоконференції в "Укрінформі" каже, що ускладнення після коронавірусу можуть відчуватися протягом 12 тижнів, тобто майже 3 місяці. Експерт також назвав 5 головних симптомів постковидного синдрому. Це:

1. Удар по дихальній системі

За словами Сергія Дуброва, дуже часто пацієнти вимагають допоміжної респіраторної підтримки, навіть тоді, коли вони вже не мають реплікації вірусу, тобто коли ПЛР-тест негативний. Багатьом, наприклад, після виписки зі стаціонару потрібні кисневі концентратори. Без них людина просто не може нормально дихати.

2. Проблеми серцево-судинної системи

Що після коронавірусу розвивається така серцева проблема, як міокардит. Як стверджує Сергій Дубров, в Україні частота міокардитів, пов'язаних із коронавірусом, менша, ніж в інших країнах. Але китайські вчені у дослідженнях пишуть, що у середньому частота міокардиту становить від 7 до 23%.

Головные боли, слабость - частые спутницы постковидного синдрома / istockphoto.com

3. Сильна стомлюваність, слабкість.

Причому ці симптоми, як каже Сергій Дубров, характери і для тих, хто перехворів на коронавірус у легкій формі.

4. Порушення сну.

5. Проблеми із пам'яттю.

"Незважаючи на те, що сьогодні немає чітких рекомендацій медичного лікування постковидного синдрому, але більшість рекомендацій ЄС та США зводяться до фізичної реабілітації, повноцінного харчування та нормалізації сну. Але ряд пацієнтів із подібними скаргами потребують додаткового обстеження та корекції терапії, якщо це потрібно" ,
- Коментує професор Дубров.

Вам також буде цікаво почитати:

Доктор Комаровський відповів, що робити мамі, що годує, з діагнозом коронавірус

Імунолог пояснив, чому дітей не вакцинують від коронавірусу


Матеріали на тему

Аудіоказки

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK