5 міфів про тім'ячко, які лякають батьків немовляти

5 міфів про тім'ячко, які лякають батьків немовляти
Мифы о родничке
istockphoto.com

Новонароджена дитина - це не лише нескінченне щастя, а й маса тривог та переживань. Які міфи про джерельце, в які досі вірять батьки, давно настав час розвінчати?

Читайте такожПерші тижні життя дитини: що має вміти новонароджений

Коли малюк з'являється на світ, у нього є шість тім'ячків, найбільше з них - лобове, з ним і пов'язано найбільше страхів і переживань. Лобове джерельце розташоване на маківці, там, де з'єднуються лобові та тім'яні кістки і нагадує ромб, а розміри коливаються в межах 2,2 - 3,5 см.

Після народження джерельце поступово починає зменшуватися і повністю закривається до 6-18 місяців, іноді це відбувається раніше – з 3 місяців, а іноді пізніше – до 2 років. Але важливо розуміти, що розмір та строки закриття джерельця обумовлені генетично і прямо ніяк не пов'язані з розумовим розвитком чи небезпечними захворюваннями. Які ж основні міфи про джерельце досі лякають нових батьків?

Занадто велике тім'ячко - ознака рахіту

Мама и малыш / istockphoto.com

Розміри джерельця ніяк не пов'язані з рахітом і визначити це захворювання за такою ознакою неможливо. Так, серед інших симптомів рахіту є розм'якшення кісткових країв джерельця, але не його розмір. Крім того, у рахіту є багато більш яскравих та доказових симптомів.

Вітамін D не сприяє швидкому закриттю джерельця і є обов'язковим, особливо в осінньо-зимовий період, коли активність сонця дуже низька.

При маленькому тім'ячку вітамін D заборонено

Існує думка, що при маленькому джерельці в жодному разі не можна давати вітамін D, навіть якщо у дитини явні ознаки рахіту. Це пов'язують це з тим, що вітамін D сприятиме швидкому закриттю джерельця, але це не так. При ознаках рахіту обов'язково призначається спеціальна терапія: вітамін D та препарати кальцію. Серед ознак:

  • зниження м'язового тонусу;
  • кислуватий запах поту;
  • нервово-рефлекторна збудливість;
  • розростання лобових пагорбів на кістках черепа;
  • зміна у біохімічному аналізі крові.

Якщо джерельце довго не заростає - це ознаки гідроцефалії

Объем головы грудничка / istockphoto.com

Терміни закриття джерельця та його розміри дуже умовні та індивідуальні, залежать від багатьох факторів. При гідроцефалії основним показником є не так розмір джерельця, як швидкість росту головки немовляти, адже через збільшення кількості рідини в мозку, коло голови збільшується значно швидше. Крім цього, ознаками гідроцефалії є:

  • занепокоєння;
  • порушення сну;
  • зміна судин очного дна;
  • м'язовий тонус.

Джерело показове за наявності загальних симптомів, але як єдина ознака, що вказує на наявність у дитини гідроцефалії, на нього спиратися не має сенсу.

Якщо джерельце закривається занадто швидко, дитина буде розумово неповноцінною

Сроки закрытия родничка / istockphoto.com

Цей міф пов'язаний з побоюваннями батьків, що при закритому джерельці, мозку просто не буде куди зростати. Всі побоювання марні, тому що череп збільшується не тільки за рахунок джерельця, а переважно за рахунок швів, тому інтелект і швидке закриття джерельця ніяк не пов'язані.

Будь-які маніпуляції в області джерельця можуть пошкодити мозок

Багато мами побоюються навіть торкатися джерельця, але незважаючи на свою ранимість, пошкодити мозок простими маніпуляціями неможливо, тому що він надійно захищений безліччю тканин. Тому сміливо, але акуратно, розчісуйте малюка, витирайте рушником над областю джерельця, жодної шкоди від цього не буде.

Читайте такожКак часто должен какать новорожденный: показатели нормы и отлонений

Також вам буде цікаво дізнатися про те, чому немовля икає і наскільки це небезпечно


Матеріали на тему

Аудіоказки

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK