Чим замінити цукор у раціоні дитини: ТОП-5 продуктів

Лісова Тамара
Чим замінити цукор у раціоні дитини: ТОП-5 продуктів
Чем заменить сахар в рационе ребенка
istockphoto.com

Дітям до 4-х років цукор не рекомендований. Так чим же підсолоджувати каші та у що мачати млинці? ТОП-5 натуральних варіантів заміни цукру у нашій статті

Читайте також4 кроки до позбавлення від цукрової залежності
Карієс, дерматит, гіперактивність – ці наслідки надлишку цукру у раціоні дитини лише вершина солодкого айсбергу. Останні дослідження показали, що у ластів часто виникають проблеми з пам'яттю та концентрацією уваги. Діти важко засвоюють матеріал у школі, розсіяні та неуважні.

Цукрові норми


Крім явних солодощів та газування, які вживають діти, є прихований цукор. Він міститься в багатьох виробах, і важливо читати етикетки, щоб контролювати добове споживання продукту. А норми такі. Дітям віком до чотирьох років цей простий вуглевод категорично заборонено. З 4-6 допустима норма споживання 19 г цукру на день. До 11 – не більше 25 грамів. Після – допустима норма 30.

Чим замінити цукор?

Темний цукор. Наприклад, очеретяний. Найпростіший варіант переходу з білого рафінованого, якщо ваша дитина привчена до чаю з цукром. За солодощами він такий самий, але глікемічний індекс його нижчий, тому отримана енергія піде не в пухкі щічки, а на підтримку життєдіяльності організму. Важливо – корисний лише нерафінований продукт. І знову-таки – не налягайте, він такий самий за калорійністю, як і білий цукор.

ГІ – 55

Ккал - 380

Маленька хитрість - з очеретяного можна плавно перейти на кокосовий. Що менш солодкий. ГІ його ще нижче, ніж у тростинного та бурякового цукру.

ГІ – 35

Ккал - 375

Сиропи

Величезна кількість сиропів зараз представлена в магазинах еко-продуктів. Так, вони набагато вище в ціні, ніж звичайний цукор. Але природний підсолоджувач у помірній кількості допоможе вам зменшити «тягу» до не корисного солодкого. Найпопулярніший сироп – кленовий. Ми часто бачимо його в американців на столі. А все тому, що цукровий клен переважно зростає на території Канади та США. Виробники називають 54 корисні компоненти кленового сиропу, у тому числі і групи вітаміну В.

ГІ – 55

Ккал - 250

Сироп агави

Для його виробництва використовують тугішу агаву, що і для текіли. Але не бійтеся, цей підсолоджувач не завдасть шкоди, хоча він солодший за цукор приблизно в півтора рази. Не викликає швидкого стрибка цукру у крові. Важливо – сироп агави має бути органічним, з мінімальною обробкою. Інакше користь у ньому зведена до мінімуму.

ГІ – 15

Ккал - 310

Сироп топінамбуру

або, по-нашому, земляної груші. Пам'ятаєте смак ніби картоплі, а ніби ні?

Сироп топинамбура по вкусу напоминает мед / istockphoto.com
Сироп на смак інший – він ніби квітковий мед. Цей підсолоджувач містить пребіотики, які допомагають кишечнику, також має протизапальні властивості.

ГІ – 13

Ккал - 260

Фініковий

Концентрований сироп фініка - відмінно підходить для підсолоджування каш, на сирники та оладки. Він містить вітамін С, а також цинк. До речі, цей сироп можна зробити й у домашніх умовах. Досить замочити у гарячій воді на 2 години, збити, і віджати через марлю та процідити ще раз.

ГІ – 35

Ккал - 277

Вам також буде цікаво почитати: Рецепт бананового кексу без цукру


Матеріали на тему

Аудіоказки

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK