Синдром волосяного джгута: дитині мало не ампутували палець

Синдром волосяного джгута: дитині мало не ампутували палець
Через волосиннячко або нитку дитина може втратити палець

Що таке «синдром волосяного джгута» і чим може закінчитися для дитини. Як запобігти розвитку цієї хвороби і що робити, якщо ви помітили небезпеку

Небезпека під мудрою назвою «синдром волосяного джгута» може підстерігати будь-яку дитину. Буквально днями дівчинку з таким діагнозом дивом урятували у московській лікарні. Малятко під час гри намотало собі на руку волосся від ляльки. Одна з волосин обірвалася і залишилася на пальці. Дитина проходила так кілька днів, і тільки потім почала скаржитися на біль. Волосся настільки врізалося в шкіру, що перекрило доступ крові до фаланг. Справа ледь не закінчилася ампутацією пальця: ще день, і у малечі могла початися гангрена.

Що таке «синдром волосяного джгута»

Для розвитку некрозу достатньо кількох годин

Під час гри дітки часто намотують на пальчики або зап'ястя різні нитки та волосинки, яких потім не можуть позбутися самостійно. Добре, якщо малюк прийшов із цією проблемою до мами. Однак буває і так, що він просто забуває про неї і продовжує грати, як нічого не бувало. Нитка або волосся тим часом врізаються в шкіру, поступово блокуючи кровообіг. Особливого болю спочатку це не викликає, так що дитина не проявляє нікого занепокоєння.

Чим більше минає часу, тим більше стороннє тіло «потопає» у ніжній дитячій шкірі. У випадку з дитиною з Москви лікарі констатували, що синтетичне волосся від ляльки вже практично вросло всередину тканин. Пошкоджена ділянка тіла набрякає та змінює свій колір. При тривалому порушенні кровопостачання настає некроз (омертвіння) кінцівки. Єдиний вихід у цій ситуації – ампутація проблемної зони.

Не варто себе заспокоювати тим, що ви точно не допустите цього лиха. Для розвитку некрозу у немовлят достатньо лише кількох годин. Тому небезпечними вважаються не тільки волоски та нитки (які, до речі, можуть намотатися на кінцівки дитини мимоволі), але навіть гумки на рукавичках-антицарапках або дитячих шкарпетках. Лікарі не радять одягати їх дитині, якщо після носіння на зап'ястях або гомілковостопах малюка залишається «передавлений» слід.

Як не допустити синдром волосяного джгута

Щоб видалити волос, візьміть крем для депіляції / istockphoto.com

Ця проблема не має критичного віку: синдром волосяного джгута може розвинутись і у немовлят, і у діток перших років життя. Ось тільки у немовлят омертвіння тканин розвивається набагато швидше, тому регулярно і по кілька разів на день оглядайте свого малюка. Зараз літо, немовлята багато часу проводять роздягненими, а в ліжечку цілком може бути мамине волосся (особливо, якщо після пологів вони почали інтенсивно випадати ). Одна така волосинка може сама обвитися навколо пальчиків або зап'ясть (у хлопчиків – ще й навколо статевого члена) і призвести до необоротних наслідків.

Якщо ви помітили проблему, оцініть стан пошкодженої ділянки: наскільки сильно передавлено шкіру, чи не набряк. Якщо малюк не дає доторкнутися до кінцівки, кричить і плаче, а сама кінцівка напухла і стала багряною - терміново викликайте швидку або таксі, щоб дістатися лікарні. Якщо таких наслідків ще немає, негайно видаляйте нитку або волосся та кілька годин спостерігайте за станом дитини.

Щоб видалити волосинку, можна опустити кінцівку дитини у воду або змастити олією. Мокрі волосся буде значно легше розмотати. Також можна спробувати крем для депіляції: нанесіть його на волосся і зачекайте, поки воно його розчинить, а після цього рясно промийте ділянку водою. Щоб видалити нитку, знадобиться лупа, пінцет та ножиці. За допомогою пінцета постарайтеся захопити нитку і трохи підняти її треба шкірою, щоб акуратно перерізати.

Вам також буде цікаво почитати:

Чому не можна струшувати немовля: небезпечно для життя немовляти

Безпечний сон дитини: як правильно облаштувати спальне місце немовляти

 


Хмара тегів


Матеріали на тему

Аудіоказки

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK