Маленький помічник: як навчити дитину безпечно користуватися кухонним ножем

Дітей прийнято якомога довше захищати від гострих, колючих та ріжучих предметів на кухні. Але коли і як йому навчитися поводитися зі звичайними предметами побуту на зразок ножа?
До 4 років у руки дитини можна давати лише іграшковий ніж – пластиковий чи дерев'яний. Їм малюк може вчитися різати, наприклад, м'які фрукти – банан, персик, полуницю.
Від 5 до 7 років - у цьому віці можна давати дитині користуватися столовим ножем або овочечисткою. Всі маніпуляції повинні відбуватися строго під наглядом дорослих і тільки в тому випадку, якщо дитина справді готова акуратно виконувати необхідні дії. Якщо ви знаєте, що дитина через характер може почати раптово балуватися і грати з ножем - краще не давати йому небезпечних предметів взагалі і зберігати їх у недоступному місці.
Якщо ваш шестирічка готовий вчитися користуватися ножем, можна довірити йому варені овочі та м'які фрукти. Коли він освоїться з цими продуктами, можна переходити на свіжі овочі та фрукти, яйця. Не варто давати дитині різати щось надто тверде – як деякі види сиру.
Від 8 до 11 років дитині можна довірити звичайний кухонний ніж, але у присутності дорослих. У цьому віці діти можуть нарізати овочі в салат або суп.
Після 12 років дітям можна дозволяти користуватися кухонним ножем для нарізування будь-яких продуктів, але бажано, щоб дорослі були неподалік. Попереджайте дітей, коли наточити ножі, щоб були особливо акуратними. Навчіть надати собі першу допомогу при порізі пальця.

- Підготуйте місце для навчання. Дайте дитині підставку під ноги, щоб вона могла зручно розташуватися біля кухонної поверхні.
- Підготуйте продукти, які малюк нарізатиме. Не тисніть на нього і не примушуйте, не поспішайте виправляти, хвалите.
- При виборі продуктів для навчання почніть із тих, що мають середній розмір – наприклад, невеликий банан. Великий шинок дитині спочатку буде важко розрізати, як і дрібну полуницю.
- Спочатку навчіть малюка розрізати продукти довгастої форми – банани, огірки. Круглі помідори та яблука різати складніше, до них потрібно переходити у міру навчання та напрацювання практики.
- Завжди пам'ятайте про безпеку. Навчіть дитину не тільки правильно тримати ніж та притримувати продукти, які вона нарізає, але й правильно передавати ніж іншим людям, мити та класти на місце.
- Нехай навчання дитини користування ножем проходить на тих продуктах, які вона сама потім з'їсть. Так у малюка буде більше стимулу навчитися, зробити все акуратно та красиво.
- У жодному разі не давайте маленькій дитині справжній, але маленький ніж. Також не варто давати ніж, що занадто затупився: якщо не виходитиме розрізати продукти, дитина може почати нервувати і в результаті пораниться.
Вам буде цікаво почитати 15 народних прикмет про столові ножі .