Цікаві рецепти пасок до Великодня
Великдень — свято, яке наповнює простір навкруги світлом та добром.
Цей день відзначають з особливими традиціями та обрядами, які передаються з покоління в покоління. Одним з найважливіших звичаїв є приготування пасок — традиційного великоднього святкового хліба.
Якісна паска має м'яку текстуру, неповторний смак та аромат, що підкреслює святковий настрій. В кожній сім'ї є свій унікальний рецепт паски та секрети, як зробити так, щоб випічка вийшла вдалою.Ділимось з вами ще однією таємницею. В роботі зі здобним тістом, що містить багато цурку та вершкового масла, головний секрет — це обрати правильні дріжджі. Адже високий вміст цукру у тісті може негативно впливати на роботу дріжджів: знижується їхня активність, вироби мають недостатній об’єм та «важку» м’якушку.
З важким тістом впораються осмотолерантні дріжджі "Духмяна Хата". Вони спеціально адаптовані для здобних виробів з великою кількістю цукру. Тому бродіння прискорюється, вироби підходять швидше, а готові вироби не мають неприємного дріжджового запаху.
Використовуйте дріжджі "Духмяна Хата" і будьте впевненими, що паски вийдуть високими, м'якими, пишними та надзвичайно смачними.
Українські традиції налічують безліч варіантів святкової випічки: солодкі, солоні, сирні, з прикрасами та без. Варіації залежать від регіону, уподобань кожної господині та сімейних звичаїв. Також є безліч сучасних рецептів з цікавими оригінальними інгредієнтами, які точно вразять ваших рідних та гостей. Пропонуємо вам приготувати такі небанальні варіанти: особливу паску з горіхами та пікантну паску з в'яленими вишнями.
Паска з горіхами
Інгредієнти:
-
Борошно – 500 г
-
Пресовані дріжджі «Духмяна Хата» – 35 г
-
Сіль – ½ ч. ложки
-
Цукор – 180 г
-
Вершкове масло – 180 г
-
Яєчні жовтки – 4 шт.
-
Яйце – 1 шт. (для змащування)
-
Молоко – 170 г
-
Лісові горіхи (або будь-які інші на ваш смак) – 100 г
-
Мед – 1 ст. ложка
-
Ванілін – 1/3 ч. ложки
Приготування:
1. Розчиніть дріжджі пресовані ТМ «Духмяна Хата» у підігрітому до 35-38°С молоці. Додайте половину маси борошна (250 г), трохи цукру та замісіть опару. Дайте їй підійти у теплому місці без протягів доки вона не збільшиться в об’ємі вдвічі.
2. Збийте жовтки з цукром в окремій мисці, а потім додайте до суміші м’яке вершкове масло, мед, сіль та ванілін.
3. Додайте до опари отриману яєчно-масляну суміш та частину борошна, що залишилась (250 г). Замісіть м’яке тісто, накрийте його рушником та залиште в теплому місці без протягів на 30 – 40 хв.
4. Через зазначений час зробіть обминку тіста та додайте при цьому подрібнені лісові чи інші горіхи. Знову залиште в теплому місці на 30 хвилин.
5. Форму для випікання змастіть вершковим маслом. Тісто розділіть на кульки. Одна кулька має заповнювати форму для випікання на 1/3. Дайте їм піднятись в теплому місці, потім змастіть поверхню заготовок яйцем.
6. Випікайте за температури 170 – 180 °С 20 хвилин, попередньо розігрівши духовку, а потім ще 25 хвилин при температурі 150 – 160 °С.
Залишився останній творчий етап. Прикрашати готові паски можна улюбленою глазур'ю чи помадкою, а потім посипати горіхами, сухофруктами або ж кондитерськими посипками.
Паска домашня з в’яленою вишнею
Інгредієнти:
Для тіста:
-
Борошно – 1 кг
-
Пресовані дріжджі «Духмяна Хата» – 60 г
-
Сіль – 10 г
-
Цукор – 350 г
-
Яйця – 5 шт.
-
Молоко – 300 г (1,5 стакана)
-
Масло вершкове – 150 г
-
Сметана 20 % жирності – 100 г
-
В’ялена вишня – 250 г
-
Ванілін – 1 г
Для мигдальної помадки:
-
Мигдальне борошно – 50 г
-
Цукор – 100 г
-
Крохмаль – 3 г
-
Яєчний білок – 2 шт.
-
Мигдальні пластівці або цілий мигдаль для прикрашання.
Приготування:
1. Дріжджі пресовані ТМ «Духмяна Хата» розчиніть у теплому молоці та додайте половину просіяного борошна. Гарно перемішайте і залиште у теплому місці без протягів приблизно на 50 – 60 хв.
2. Потім введіть в опару цукор, розтоплене масло, сіль, яйця, сметану та другу частину просіяного борошна. Потрібно добре вимішати тісто, так, щоб воно відставало від рук та посуду, а наприкінці замісу додайте в’ялену вишню.
3. Накрийте тісто рушником і залиште у теплому місці приблизно на 1 годину для бродіння.
4. Стінки та дно форми змастіть вершковим маслом. Коли тісто підійде, поділіть його на шматочки й розкладіть у форми на 1/3.
5. Заготовки пасок лишаємо на вистоювання приблизно на 1 год. Тісто повинно піднятися майже на всю форму.
Поки майбутні паски підіймаються, приготуємо мигдалеву помадку для оздоблення. Для цього:
1. Змішуємо всі інгредієнти до отримання однорідної пасти. Вона легко відсаджується з кондитерського мішка з плоскою насадкою.
2. Відсаджуємо 100 г готової маси на поверхню вистояних заготовок, зверху кладемо цілий мигдаль або мигдалеві пластівці, посипаємо цукровою пудрою.
8. Розігріваємо духовку до 200°С і відправляємо наші паски випікатися на 20 хв.
Неймовірно смачна та особлива паска готова. Час скуштувати!
Який би рецепт ви не обрали, пам’ятайте, що головний інгредієнт — це любов. Саме з ним виходить найсмачніша випічка, яка порадує ваших рідних, близьких і вас. Тож не забувайте додавати її до своїх неймовірних виробів. Бажаємо вам веселого Великодня і смачних пасок !