Чому треба відмовитись від традиції випускати повітряні кульки: МОН та МОЗ

Чому треба відмовитись від традиції випускати повітряні кульки: МОН та МОЗ

Останнім часом багато різноманітних святкувань завершуються відпусканням повітряних кульок. Але чому це дуже небезпечно та треба відмовитись від цієї традиції.

Читайте такжеЗНО 2019: як оцінюватимуть тести і який буде прохідний бал в цьому році
Про шкідливість випускання повітряних кульок одночасно заявили міністр освіти а науки України Лілія Гриневич, та в. о. міністра охорони здоров'я України Уляна Супрун на своїх сторінках у Фейсбук. Дізнайтесь, чому саме.

“Я сама про це раніше не думала, але UAnimals привернули мою увагу: щороку наприкінці навчального року ми випускаємо в небо повітряні кульки, які забруднюють наші водойми, шкодять тваринам та планеті загалом. Я ділюся сама і закликаю всіх вас приєднатися до флешмобу #ековипускний. Його суть – відмовитися від використання повітряних кульок під час свят у школах, а також зробити пост і розповісти про 5 причин, чому іншим випускникам, директорам, вчителям та закладам варто це зробити”, - повідомила Гриневич.

Відпускати повітряні кульки в повітря стало доброю традицією під час різних святкувань — шкільних випускних, концертів чи весіль. Але мало людей задумуються, що відбувається з кульками далі. Звісно, вони не просто розчиняються в повітрі.

istockphoto.com


Читайте такжеВсе, що треба знати про ЗНО 2019: інструкція для учнів та батьків
UAnimals розповіли, які саме шкідливі наслідки мають повітряні кульки та їхні залишки для довкілля і тварин, та чому слід відмовитися від цієї традиції:

▪ Повітряні кульки можуть подолати великі відстані, забруднюючи найвіддаленіші і незаймані куточки нашої країни. Після відпускання в небо, вони потім падають назад на поверхню землі та у водойми. Термін розкладання кульок складає від 4 років, капронових стрічок — понад 100 років.

▪ Натуральні латексні кульки класифікуються як пластикові відходи через зовнішні фізичні характеристики матеріалу. Вже доволі добре відомо, наскільки пластик шкідливий для довкілля, тварин та здоров’я людини.

▪ Яскраве забарвлення кульок та стрічок дуже приваблює тварин і птахів.

Багато тварин не здатні відрізнити їжу від сміття, тому вони можуть випадково проковтнути залишки кульок, які можуть завдати їм шкоди. Коли тварина поглинає залишки кульки, вона може блокувати її шлунково-кишковий тракт. Внаслідок чого тварини більше не можуть їсти та гинуть від голоду. 

Залишки повітряних кульок, що потрапили у воду, дуже схожі на медуз чи інших невеликих морських створінь. Через це їх споживають в їжу більші морські тварини.

Птахи часто заплутуються в стрічках і не можуть більше літати. Крім цього, вони також споживають залишки повітряних кульок в їжу. В одному з досліджень було виявлено, що повітряні кульки та їхні частини є провідною причиною загибелі морських птахів. 

▪ З огляду на дані наслідки, в деяких регіонах Великобританії, Австралії та США запуск кульок заборонений законодавством.

Активісти запустили флеш-моб #ековипускний із закликом до випускників відмовитися від запуску повітряних кульок. Натомість разом можна зробити щось корисне для довкілля — посадити дерева чи квіти або спільно знайти інші альтернативи повітряним кулькам.

Не варто свідомо забруднювати природу та шкодити тваринам і птахам, якщо існують більш дружні до довкілля способи відсвяткувати важливі події.


Облако тегов


Материалы по теме

Аудиосказки

x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK