Наслідки нестачі йоду в організмі та профілактика йододефіциту: Уляна Супрун
Як зрозуміти, що вашому організму не вистачає йоду? Яка суточна норма йоду для людини? До яких хвороб призводить йододефіцит та як запобігти нестачі йоду?
Корисну інформацію про важливий для здоров'я і дорослих, і дітей мікроелемент - йод - повідомила Уляна Супрун на своїй сторінці у Facebook.
Чи отримує ваш організм потрібну порцію йоду щодня? Це залежить від харчування. Чесно перегляньте свій раціон Якщо там є йодована сіль — ви робите все правильно. А ще краще, якщо ви регулярно споживаєте морську капусту, білу рибу, багато овочів, фруктів і волоські горіхи.
Йод — це мікроелемент, який необхідний людині протягом усього життя, а його нестача призводить до серйозних наслідків. Він потрібний організму для створення гормонів щитоподібної залози, яка регулює наш метаболізм.
Неможливо точно вирахувати, скільки людина споживає йоду з їжею, але якщо в вашому щоденному раціоні не часто присутні продукти, багаті на йод, ймовірно, що організм відчуває нестачу цього мікроелементу. Це погано, бо зокрема призводить до затримки порушення розумової активності й обміну речовин.
Ось наслідки, до яких може призвести нестача йоду в організмі:
- відчуття постійної втоми, слабкість, депресія
- збільшення щитовидної залози (зоб)
- затримка росту у дітей
- затримка інтелектуального розвитку у дітей
- зниження розумової активності у дорослих
- порушення обмінних процесів
- загроза переривання вагітності
- неонатальний гіпотиреоз
- рак щитовидної залози
- погіршення пам’яті, слуху
- підвищення холестерину
- сухість шкіри, втрата її еластичності
- порушення роботи кишківника
- відчуття холоду
- різке зниження чи підвищення маси тіла
- набряки
- випадіння волосся
Добова потреба в йоді не така вже й велика, але однозначно вартує вашої уваги і зусиль:
для дорослих
жінки 150-300 мкг
чоловіки до 300 мкг
для дітей:
до 6 років — 90 мкг
6–12 років — 120 мкг
(1 мкг — це 1 мільйонна частина грама)
Створити надлишок йоду в організмі досить складно. Експерти ВООЗ вважають безпечною дозу йоду в 1 000 мкг (1 мг) на добу.
У деяких країнах, наприклад у Японії, добове споживання йоду може досягати 20 мг на добу (20 000 мкг) через уживання морських водоростей та морепродуктів. В Австралії безпечним вважають споживання до 2 000 мкг йоду на добу для дорослих і до 1 000 мкг — для дітей.
Щоби знизити ризики йододефіциту, для приготування щоденних страв замініть звичайну сіль на йодовану. Також споживайте:
- білу рибу та морепродукти (минтай, хек, тріску, мідії)
- морську капусту (ламінарію)
- овочі (картоплю, редиску, часник, буряк, томати, баклажани, спаржу, зелену цибулю, щавель, шпинат)
- фрукти (банани, апельсини, лимони, дині, хурму)
- яйця
- молоко
- яловичину
- волоські горіхи.
Фото: istockphoto.com