Покоління Z та ринок праці: яку роботу шукають школярі та студенти і що пропонують

Покоління Z та ринок праці: яку роботу шукають школярі та студенти і що пропонують
Покоління Z та ринок праці
istockphoto.com

Зовсім скоро розпочнуться літні канікули. Проте далеко не всі школярі, а тим більше студенти, планують відпочивати. Згідно з аналізом бази резюме hh.ua | grc на пошукачів віком 14-18 років припадає 4% усіх CV.

Читайте такжеУкраинские студенты теперь много времени будут проводить на работе

Це ілюструє твердження, що представники покоління Z раніше починають працювати, і загалом куди більш самостійні за своїх попередників. Яку роботу шукають молоді кандидати та що пропонують роботодавці у профсфері «Початок кар’єри»?   

Профсфера «Початок кар'єри» вже кілька років поспіль є однією з найбільш затребуваних і висококонкурентних на ринку праці України. Так, згідно з аналізом бази вакансій і резюме hh | grc.ua, в першому кварталі 2019 року на одне вакантне місце в ній припадало 10 СМ. При цьому середній рівень конкуренції в цей період на ринку праці перебував на рівні 3-4 резюме на одну позицію, а в 2018 році показник hh-індекс (співвідношення кількості розміщених резюме і вакансій) у профсфері «Початок кар'єри» дорівнював 9. 

Читайте также5 способов заставить себя лучше работать: самые хитрые приемы

Найактивніше вакансії, в яких вказувалася готовність роботодавця взяти на роботу студентів, розміщувалися за такими спеціалізаціями, як «Продажі» (16%), «IT, телеком» (12%), «Виробництво» (12%), «Маркетинг» (8%) і «Адмін. персонал» (8%).

hh.ua | grc

Найбільш охоче брати на роботу молодих фахівців готові компанії, що працюють у таких галузях, як «Інформаційні технології, системна інтеграція, інтернет», «Послуги для бізнесу», «Роздрібна торгівля», «Товари народного споживання (нехарчові)», «Медицина, фармацевтика, аптеки». 

hh.ua | grc

Загалом кількість подібних пропозицій про роботу за останні 12 місяців зросла на 25% порівняно з періодом травень 2017 – травень 2018 р. А зарплатні пропозиції, що залежать як від майбутніх функціональних обов'язків, графіка і типу зайнятості, так і від багатьох інших змінних, у вакансіях, які були розміщені за останній рік і де вказана готовність взяти на роботу студента, стартують від 8500 грн.

Варто зазначити, що не тільки студенти активно шукають роботу, а й старшокласники. Згідно із законодавством, для виконання легкої роботи, що не завдає шкоди здоров'ю і не порушує процесу навчання, у вільний від навчання час допускається прийом на роботу учнів, які досягли 14-річного віку, за згодою одного з батьків або особи, що його замінює.

Читайте такжеКак часто надо менять работу и почему это полезно: рекомендации психолога

На даний момент на категорію претендентів віком від 14 до 17 років припадає 2% усіх розміщених CV. А порівняно з 2015 роком кількість CV, розміщених 18-річними кандидатами, зросла у більш ніж 5 разів. Юні пошукачі цікавляться роботою в таких профсферах, як «Маркетинг», «Мистецтво, медіа», «Продажі», «Адмін. персонал», «IT, телеком».

hh.ua | grc

Зарплатні пропозиції кандидатів віком від 14 до 17 років стартують від 3000 грн. Юні кандидати шукають роботу операторами колцентру, кур’єрами, промоутерами, копірайтами тощо. Є попит й на більш технічні спеціальності від пошукачів-старшокласників Linkbuilder / SEO Specialist, С# junior, Front-end Developer. 

Інформація надана hh.ua | grc


Облако тегов


Материалы по теме

Аудиосказки

x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK