Оплата за дитсадки неприпустима: МОН закликає КМДА переглянути рішення

Оплата за дитсадки неприпустима: МОН закликає КМДА переглянути рішення

Рішення Київради про оплату за навчання в столичних дитсадках дітей без реєстрації в Києві обмежує право на доступну і безоплатну дошкільну освіту – лист МОН

Читайте такжеВ детский сад по прописке: с января 2019 запись в детские сады по-новому

МОН звернулося до голови КМДА Віталія Кличка з проханням переглянути рішення Київської міськради, відповідно до якого батьки незареєстрованих в столиці дітей повинні оплачувати їх навчання в комунальних дитсадках Києва. Відповідний лист за підписом Міністра Лілії Гриневич був направлений сьогодні, 18 січня 2019 року.

istock-1010538272


Читайте такжеМальчик-оркестр с волшебным смехом стал звездой YouTube и собрал миллионы лайков

Назначене рішення міськради набуло чинності 1 січня 2019 року і передбачає встановлення плати за надання дошкільної освіти в комунальних закладах дошкільної освіти територіальної громади міста Києва для батьків дітей, які не зареєстровані в місті Києві.

Міністерство освіти і науки підкреслює неприпустимість схвалення рішень, що обмежують конституційні права дітей, зокрема на доступне та безоплатне здобуття дошкільної освіти. Також МОН наголошує, що реєстрація місця проживання чи місця перебування особи або її відсутність не можуть бути підставою для обмеження прав і свобод, передбачених Конституцією, законами чи міжнародними договорами України.

«З метою реалізації конституційного права дітей на здобуття безоплатної дошкільної освіти в комунальних закладах дошкільної освіти територіальної громади міста Києва, у тому числі не зареєстрованих в місті Києві, просимо вжити заходів щодо перегляду відповідного рішення Київської міської ради на предмет його відповідності вимогам статей 24, 53 Конституції України щодо забезпечення рівних конституційних прав дітей на доступну і безоплатну дошкільну освіту незалежно від місця їхнього проживання», – йдеться у листі.

Як приклад МОН наводить аналогічну ситуацію в місті Тернополі, що вже стала предметом судового оскарження. Так, Тернопільський окружний адміністративний суд визнав незаконним встановлення плати за здобуття дошкільної освіти в закладах дошкільної освіти міста Тернопіль для дітей, які не зареєстровані у ньому (рішення від 07 листопада 2018 року у справі № 1940/1387/18). Зазначене судове рішення ще не набрало законної сили у зв’язку з його апеляційним оскарженням. Водночас це засвідчує потенційну можливість оскарження в судовому порядку також і рішення Київської міської ради.

Читайте такжеСонцемір та Авігея, Мадяк та Філофтея: як українці називали немовлят у 2018 році

Про наслідки розгляду надісланого листа МОН просить поінформувати його у встановлений законодавством строк.

Нагадуємо про те, що КМДА приняло рішення реєстрації та відвідування  дитячих садочків Киева с 1 січня 2019 року за новими правилами

Новина на сайті: https://bit.ly/2Cyan7I

Фото: istockphoto.com


Облако тегов


Материалы по теме

Аудиосказки

x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK