Як впливає щеплення на імунітет дитини: Уляна Супрун

Як впливає щеплення на імунітет дитини: Уляна Супрун

Читайте такжеГастрит у ребенка: основные правила диетического питания

Багато хто з батьків вважає, що щеплення погано впливає на имунітет дитини. Питання вакцінації та її вплив на здоров'я та імунітет дитини підняла на своїй сторінці у Facebook Уляна Супрун 

“У вакцинах є токсини”, “занадто багато щеплень зношують імунітет” або ж навіть “вакцини створені, аби контролювати людство” Такі аргументи проти вакцинації є досить поширеними. Поряд із беззаперечними науковими доказами щодо дієвості та безпечності вакцин, зібраних десятиліттями, ці твердження виглядають м’яко кажучи безглуздо.

istock-598932130_02

Читайте также7 советов как быстро уложить ребенка спать

Ще 100 років тому діти отримували лише одне щеплення від натуральної віспи. 40 років по тому — вже існували вакцини від 5 хвороб (дифтерії, кашлюку, правця, поліомієліту та натуральної віспи). Сьогодні в Україні діти отримують щеплення від 10 небезпечних хвороб (https://goo.gl/hnA8Bg).

Разом зі збільшенням кількості інфекційних хвороб, для профілактики яких проводять щеплення, та використання комбінованих вакцин (коли одна вакцина захищає проти кількох інфекцій) у багатьох батьків сформувалось уявлення, що через це зростає так зване антигенне (компоненти вакцини, до яких власне і формується імунітет) перевантаження імунної системи та її “зношення”. Тобто імунітет їхньої дитини не зможе впоратися з щепленням кількома вакцинами одночасно.

Таке хибне сприйняття сформувалось через уявлення — що більше мікробів потрапляє в організм, то сильніше перевантажується імунна система. Однак, це твердження суттєво недооцінює силу імунної системи та, навіть навпаки, переоцінює кількість “чужорідної” речовини - антигенів, що містять вакцини.

Імунна система людини сформувалася як така, що здатна впізнавати велику кількістю антигенів одночасно. Фактично щодня сторонні речовини, до прикладу, в пилі чи бруді, чи з їжею, чи з аерозолем або при поцілунках від інших людей потрапляють в наш організм та розпізнаються імунною системою з формуванням відповіді - імунітету. Мікроби, що є причиною того самого болю у горлі або застуди дають дитині більше антигенів, ніж будь-яка вакцина (https://goo.gl/XDAHzK). Тож мікроби в організм потрапляють постійно та “натренований” імунітет від них нас захищає.

istock-178540937_01

Читайте такжеНужно ли закрывать ребенку рот и нос шарфом в мороз: доктор Комаровский

Імунітет дитини достатньо сильний, щоби боротись з такими щоденними викликами. Але цього не можна стверджувати, коли йдеться про інфекційні хвороби. Для боротьби з кором чи дифтерією власного імунітету недостатньо. Тому так важливо отримати захист від усіх небезпечних хвороб ще в ранньому віці, та не забувати про повторні щеплення (ревакцинація) і в дорослому.

Чи існує небезпека для імунітету, коли дитина отримує щеплення проти кількох хвороб одночасно? Однозначно — ні. В ряді досліджень вивчали потенційну взаємодію багатокомпонентної вакцини від кору (КПК) та вакцин для профілактики наступних хвороб або введення вакцин проти різних інфекцій :

- вітряної віспи (https://goo.gl/3BcQDu, https://goo.gl/Tp132U)
- багатокомпонентної вакцини проти дифтерії-правця-кашлюку (АКДП) та поліомієліту (ОПВ) (https://goo.gl/wUB1aw)
- багатокомпонентної вакцини проти дифтерії-правця-кашлюку-хемофільної інфекції (АКДП+Хіб) та вітряної віспи (https://goo.gl/H1Tywo)
- окремо проти гемофільної інфекції (Хіб-інфекції) (https://goo.gl/jnv6tT)

це лише мізерна частина від проведених досліджень, що не виявили пригнічення імунної відповіді при одночасному введенні кількох вакцин.

В жодному з досліджень не було зафіксовано зниження імунної відповіді чи пригнічення імунної системи. При чому щеплення проти цих хвороб проводили в один день.

Існують беззаперечні докази, що вакцини не “зношують” імунітет та викликають безпечну та ефективну реакцію — створюють захист. Не потрібно відкладати вакцинацію для того, аби “розвантажити” імунітет дитини. Такі дії можуть позбавити захисту вашої дитини від небезпечних хвороб.

Вакцинація за календарем профілактичних щеплень є безоплатною. Її можна зробити у вашого сімейного лікаря або педіатра. Збережіть собі цей календар (https://goo.gl/XrVGVQ) та не пропускайте вакцинацію!

https://www.facebook.com/ulanasuprun/

Фото к статье: istockphoto.com


Облако тегов


Материалы по теме

Аудиосказки

x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK