Що приготувати зі слив на зиму: 3 рецепти смачних заготовок

У розпалі сезон слив-угорець. З них виходять дуже смачні заготівлі, які вас радуватимуть узимку. Ловіть рецепт в'ялених та маринованих слив, а також соусу ткемалі.
В'ялені сливи у духовці

інгредієнти
Очищені сливи – 1,5 кг
Сіль, цукор – по 1,5 ч.л.
"Італійські трави" - за смаком
Рослинна олія - 300 мл
Приготування
З цієї кількості слив ви отримаєте 3 баночки заготовок по 250 мл. Для в'ялення потрібні м'ясисті дуже солодкі сливи. Наприклад, сміття ренклод або чорнослив адигейський, деякі сорти слив-угорець. Можна зробити в'ялені сливи із сливового асорті. Буде багатшим букет смаку.
Насамперед миємо сливи, очищаємо їх від кісточок та гілок. Розрізаємо їх на 4 частини. Викладаємо їх рівним шаром на лист, попередньо вистелений пергаментом. Намагайтеся покласти сливи так, щоб вони були м'якоттю нагору і максимально близько один до одного. Посипте їх зверху сумішшю цукру, солі та пряних трав. За бажання можна додати часник.
Сушим сливи в режимі конвекції при температурі 90-95 градусів. Важливо трохи відкрити духовку, щоб не накопичувався конденсат. В середньому для сушіння такої кількості слив вам знадобиться 5 годин.
Після цього перекладіть сливи в підготовлені простерилізовані банки і залийте гарячою олією. В ідеалі – оливковим. Важливо – не нагрівати олію до кипіння, до температури десь 65-70 градусів. Інакше ви отримаєте не в'ялені, а варені сливи.
Закриваємо нашу консервацію кришками та ставимо на підлогу до повного охолодження. А потім переставляємо у холодильник.
Мариновані сливи

інгредієнти
Сливи – 3 кг
Цукор - 1,2 кг
Оцет 9% - 250 мл
Горький перець - 10 горошин
Лавровий лист – 4 шт.
Кориця – 1 ч.л.
Приготування
З цієї кількості слив у вас вийде 4 баночки по 0,5 л. Сливи беріть трохи недозрілі, досить щільні.
Вимийте ретельно сливи і дайте стекти воді, обсохнути. Виделкою наколіть сливи з усіх боків, майже до самої кісточки. Завдяки цьому плоди добре просочаться маринадом.
Щоб його приготувати, в каструлю налийте оцет, додайте цукор і всі спеції, крім кориці, доведіть до кипіння. Добре її потрясіть, щоб маринад рівномірно розподілився по зливах. Накрийте миску чистим рушником та залиште на ніч.
Наступного дня злийте маринад, доведіть до кипіння і знову залийте сливи. Залиште маринуватися на 10-12 годин.
Втретє вже каструлю з маринадом та сливами поставте на вогонь, доведіть до кипіння, додайте корицю. Варіть на маленькому вогні 5 хвилин і залиште остигати.
Охолоджену сливу розкладіть у стерилізовані банки і закатайте їх. Коли охолонуть, поставте у холодильник.
Соус ткемалі

інгредієнти
Слива – 1 кг
Часник - головка
Кінза, кріп - по 1 пучку
Суха м'ята – 1 ч.л.
мелений коріандр - 1 ч.л.
Червоний перець – 0,5 ч.л.
Вода – 100 мл
Рослинна олія 1-2 ст. л. у банку
Цукор – 2 ст. л.
Сіль – 0,5 ч.л.
Приготування
Очищаємо сливи від кісточок. Викладаємо у каструлю з товстим дном, заливаємо водою. Варимо 15 хвилин на середньому вогні. Пропускаємо цю масу через сито або друшляк. Ставимо сливове пюре знову на плиту та варимо 30 хвилин, постійно підливаючи сливовий відвар. За 10 хвилин до закінчення варіння додаємо м'яту, коріандр та перець. Потім – часник подрібнений і останньої – подрібнену зелень. Після цього солимо, цукримо за смаком, варимо 2-3 хвилини і вимикаємо вогонь. Розкладаємо соус у стерилізовані банки, зверху налив трохи рослинної олії. Так він найкраще зберігається.
Вам також буде цікаво почитати:
Соус чатні зі слив, помідорів та груш: 3 рецепти
Що приготувати зі слив: 5 рецептів швидких та корисних страв