Соя у раціоні дитини: шкода чи користь?

З якого віку дитині можна вживати соєві продукти і в чому їхня шкода та користь?
Але чи можна дитині соєві продукти?
Хоча соя має не дуже хорошу репутацію шкідливої добавки та замінника "нормальної" їжі, є у неї і корисні сторони. У соєвих бобах міститься 42% білка, а також вітаміни групи В та Е, крім того в них є цинк, залізо, незамінні амінокислоти, жирні кислоти, кальцій та клітковина.

На основі соєвого ізоляту роблять дитяче харчування для тих малюків на штучному вигодовуванні, які мають непереносимість лактози.
У більш дорослому віці дітям теж можна вживати соєві продукти, але тільки як добавку, а не заміну м'яса або молока (якщо немає медичних показань та схвалення лікаря). До раціону здорової дитини соя повинна потрапити не раніше 2,5 років - і в обмеженій кількості.При цьому соя може бути зазначена у складі дитячого харчування для дітей віком до 1 року. Наприклад, в овочевих та м'ясних пюре, кашах. Але в даному випадку вона не шкодить дитячому організму, тому що використовується в мінімальних кількостях, які контролюються на виробництві.

А от якщо продукт повністю складається із сої – молоко, сир, м'ясо, сир – то їх краще взагалі не давати малюкові або почекати до 3 років. Соєве м'ясо можна їсти дітям після 5 років. Але оскільки воно несмачне і потребує добавок, то дітям, звичайно, не рекомендується. Соя також входить до складу сосисок та ковбас, які можуть бути в раціоні дитини після 3 років. Але їхній склад такий, що соя там - найнешкідливіша складова, тому ковбасу дітям краще не давати.

При частому вживанні соєвих продуктів у дитини можуть виникнути проблеми з ендокринною системою, порушення розвитку статевої функції, зниження тестостерону у хлопчиків.
Вам також буде цікаво прочитати: