В Україні обрано кращого вчителя: переможцем став «мовник» з Луганщини

В Україні обрано кращого вчителя: переможцем став «мовник» з Луганщини
Найкращим викладачем 2021 року визнано вчителя родом з Луганщини
открытые источники

Цими вихідними відбулося нагородження премії Global Teacher Prize Ukraine. Найкращим вчителем серед тисяч претендентів став викладач української мови та літератури

Щороку на початку жовтня наша країна відзначає День Вчителя. З нагоди цього свята ось уже п’ятий рік поспіль серед вчителів проводять конкурс Global Teacher Prize Ukraine. Це своєрідна «Нобелевська премія» для викладачів, адже отримують тут нагороду не за відмінне знання дисципліни, а за інноваційний підхід у викладанні та розробку власних методик навчання. Цьогоріч перемогу здобув Артур Пройдаков, що викладає українську мову та літературу в київській школі. Цікаво, що сам переможець родом з Луганщини. Більш за все він мріє побудувати культурний міст між заходом та сходом України.

Найкращі вчителі 2021 року: хто вони?

Премія Global Teacher Prize Ukraine відзначила багатьох викладачів

Премія Global Teacher Prize Ukraine була заснована у 2017 році за допомогою громадської спілки «Освіторія». Це частина світової премії Global Teacher Prize, яку свого часу створив арабський підприємець та філантроп Санні Варкі, аби підняти престиж вчительської професії та підштовхнути викладачів до саморозвитку та пошуку інноваційних методик викладання. Щороку винагороду за цією премією отримують вчителі у багатьох країнах світу. Україна не виключення. На честь Дня вчителя у нас обрали переможців в кількох номінаціях.

Найкращим вчителем року та абсолютним переможцем став Артур Пройдаков, який викладає українську мову та літературу в київській приватній школі «Мідгард». Він обійшов три тисячі претендентів на це звання з усієї України – не в останню чергу завдяки своєму оригінальному підходу у викладанні.

Артур не змушує учнів зубрити орфографічні правила, прискіпливо розбирати речення за будовою та вести читацький щоденник. Всі навички він прививає школярам за допомогою сучасних засобів спілкування. Артур створив канал в Telegram, де проводить для учнів опитування та короткі тестування. Він викладає на своїх заняттях засади контент-маркетингу та SMM-менеджменту, використовує платформу TikTok, записує «Подкасти з української літератури». Його випускники не лише здають ЗНО з найвищим балом – одразу після школи вони влаштовуються працювати копірайтерами або SMM-спеціалістами.

Крім цього, журі визначило переможців у номінаціях за кількома вчительськими спеціалізаціями. Наприклад, кращим вчителем фізкультури визнано Оксану Юрків зі смт Козова (Тернопільщина).

Кращим вчителем хімії став Сергій Джавахішвілі з Кременчука.

А найкращим вчителем року за народним голосуванням став учитель фізики з Одеси Павло Віктор, відомий своїми науковими роликами на YouTube.

Цьогоріч під час нагородження Global Teacher Prize Ukraine премії було кілька принципово нових номінацій. Наприклад, учительку англійської мови Катерину Бігар з міста Свалява Закарпатської області визнали кращим викладачем – ровесником незалежності України. На думку організаторів премії, це дуже показова номінація, яка демонструє, що саме молоді вчителі зараз ведуть вперед весь учнівський процес. Також було засновано почесну номінацію «Прифронтовий вчитель», в якій перемогла вчителька зарубіжної та української літератури Тамара Уманська з міста Кремінна Луганської області.

Що отримає найкращий вчитель року

Найкращий викладач року навчає дітей через Telegram та подкасти

За умовами конкурсу, головному переможцю премії Global Teacher Prize Ukraine надається грошовий приз у сумі 300 тис. грн та фінансування поїздки на Міжнародний освітній форум Global Education and Skills Forum. Крім цього, засновник премії в Україні, громадська спілка «Освіторія», обіцяє підтримати омріяний освітній проект лауреата.

У Артура Пройдакова є така мрія – він дуже хоче побудувати своєрідний культурний міст між людьми із заходу та сходу України. Адже зараз, за його словами, в цьому сенсі є справжнє культурне провалля. Про це Артур знає не від когось, а з власних спостережень. Кращий вчитель української мови народився і прожив 24 роки в місті Стаханов Луганської області. Зараз його рідне місто знаходиться під окупацією, через що вчитель мусив перебратися до Києва.

«Дуже багато моїх однокласників і колег не виїжджали за межі регіону. Зацикленість людей на житті в одному регіоні стала одним з тих факторів, який призвів до розгортання війни в 2014 році. Для того, щоб мешканці Донецької та Луганської областей не почувалися замкненими в межах одного територіального простору, вони мають виїжджати за межі області — бачити Україну, якою вона є, всі її відтінки. Особливо це стосується дітей»,
 – так описує Артур Пройдаков важливість свого проекту.

Налагоджувати культурні зв’язки Артур хоче за допомогою міжобласних подорожей. Вже зараз він від своєї школи та за згоди батьків із задоволенням возить дітей на різноманітні фестивалі та виставки у різних куточках країни. Якби таку практику ввести в усіх навчальних закладах країни, це сприяло би стиранню бар’єрів між українцями та допомагало б школярам із різних регіонів усвідомлювати себе частиною цілісної нації, вважає найкращий вчитель року.

Вам також буде цікаво почитати:

Учителя, которые дают ученикам гораздо больше, чем просто знания (ФОТО)

Учитель написал письмо своим ученикам и прославился на весь мир

В Україні стартує онлайн-платформа для розвитку дітей

 

 


Облако тегов


Материалы по теме

Аудиосказки

x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK