Як приготувати ідеальний шашлик: топ-10+ секретів від шефа-м'ясника

Як приготувати ідеальний шашлик: топ-10+ секретів від шефа-м'ясника
Секреты приготовления идеального шашлыка от шефа-мясника
istockphoto.com

Шеф-м'ясник Костянтин Лайпаков поділився секретами приготування шашлику. Яке м'ясо ідеально підходить для шашлику? Як замаринувати м'ясо за півгодини? Як приготувати соковитий шашлик?

Читайте такожЧто происходит с организмом, когда мы едим шашлык?
Настав час зустрічей із друзями на природі. Коронна страва будь-якого пікніка – шашлик. Щоб він був ідеальним, скористайтеся порадами нашого експерта – Костянтина Лайпакова, учасника шоу «МастерШеф. Професіонали» та шеф-м'ясник ресторану «Стейкхаус».

Яке м'ясо найкраще підходить для шашлику?

Класичний шашлик готують із свинини. В ідеалі – з шиї. Це м'ясо досить жирне, тому шашлик буде соковитим. Більш дієтичний варіант – з філейної частини. Якщо подивитися на це м'ясо під мікроскопом, то в ньому жирових прошарків навіть менше, ніж у курячому філе. Але філе потрібно готувати дуже обережно: його легко пересушити. Окіст і лопатка теж підходять для шашлик, але ці частини потрібно довше маринувати, щоб більше розм'якшити м'ясо. У окістку для шашлику вибирайте багаття: інші можуть бути сухуватими і щільнуватими. Нарізайте більше м'яса, щоб зверху воно було засмаженим, а всередині м'яким.

Як приготувати маринад для шашлику?

Багато українців використовують, маринуючи м'ясо, оцет. Не варто цього робити: він стискає м'ясо і шашлик стає дуже щільним. М'ясо можна маринувати у ківі, але зовсім недовго. Кислота ківі дуже сильно роз'їдає м'ясо, і воно стає, як вата. Зате якщо потрібний швидкий маринад , то це ідеальний варіант: м'ясо замаринується менш ніж за дві години. Таким же ефект має сік ананаса (не пакетованого!). А ось лимон краще не використати: він може зробити м'ясо кислим.

Обов'язковий компонент ідеального маринаду – цибуля. Його потрібно якомога дрібніше порізати, щоб він віддав весь свій сік. Якщо любите смажити шашлик разом із цибулею, то краще його для цієї мети окремо нарізати кільцями, а для маринаду все-таки нарубати. Додайте мінеральну лужну воду: вона також розм'якшує волокна. А ось спеціями приправляти маринад для свинячого шашлику не варто: вони перебивають смак м'яса. З трав віддайте перевагу розмарину, чебрецю, базиліку. Чи не підходить свинині кінза. Бажано замаринувати м'ясо з вечора і вранці можна їхати з ним на природу.

Идеальное мясо для шашлыка - свиной ошеек / istockphoto.com

Секрети приготування курячого шашлику

Оптимальний варіант для шашлику – стегна. Зазвичай курятина на вигляд здається готовою, але коли розрізаєш, біля кістки виявляється сируватою. Щоб такого не було, наперед зніміть м'ясо з кістки, наріжте порційними шматками і готуйте на шампурах. Курку, на відміну від свинини, можна і потрібно маринувати у спеціях. Яких – справа смаку.

Секрети приготування шашлику з телятини

Телятина має бути молочною: чим старша тварина, тим жорсткішим буде м'ясо. Яловичина, яку вирощують в Україні, не призначена для шашлику, тож і радять брати молочне теля. Для шашлику маринуйте м'ясо в кефірі, гірчиці, цибулі, солі та перці.

Дети обожают готовить и есть шашлыки / istockphoto.com

Секрети приготування шашлику з баранини

Для шашлику використовуйте м'ясо задньої ноги. Щоб мінімізувати специфічний запах, м'ясо зачистіть, видаливши якнайбільше жиру. Крім того, беріть ягняти: чим старша тварина, тим сильнішим буде запах. Наріжте м'ясо кубиками і додайте перець чилі, часник, розмарин, кінзу, лемонграс плюс трохи оливкової олії. Дайте баранині добу настоятися в маринаді і потім смажте шашлик.

Лайф-хакі від шефа

  • Щоб шашлик вийшов ароматним, використовуйте для смаження гілки вишні або яблуні.
  • Не варто розміщувати шампури близько один до одного, інакше вийде один суцільний шматок м'яса. Шашлику потрібен простір, щоб м'ясо поступово просмажилося.
  • Якщо телятину можна залишати напівсирою, то свинину потрібно просмажувати повністю. Щоб зрозуміти, що готовий шашлик, зробіть надріз. Якщо м'ясо зверху просмажилося, а всередині залишилося сируватим, зніміть його з вогню та загорніть у фольгу: воно дійде до готовності.

Вам також буде цікаво прочитати:

Шашлик і фігура: 10 секретів, як поїхати на пікнік і не погладшати

Рецепт шашликів на всі випадки життя від Андрія Шабанова

Найкращі соуси для шашликів: 6 рецептів нашвидкуруч


Матеріали на тему

Аудіоказки

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK