«Діти відчули себе потрібними» або навіщо проводити освітні фестивалі на канікулах

«Діти відчули себе потрібними» або навіщо проводити освітні фестивалі на канікулах
Фестиваль "Освітній хайп"
Прес-служба "Освітній проект "Відкривай Україну"

8 червня 12 міст України зустріли фестиваль освітніх інновацій «Освітній хайп». Захід став продовженням освітнього проекту «Відкривай Україну»* і логічною трасформацією його этапу – пів фіналу.

Читайте такжеНа «Чілдрен Кінофесті» оберуть найкращий фільм, знятий дітьми

У Києві, Львові, Харкові, Івано-Франківську, Хмельницькому, Полтаві, Черкасах, Ніжині, Мелітополі, Маріуполі, Краматорську та Миколаєві презентували проекти культурного та соціального напрямків, охорони здоров'я, урбаністики, команди школярів — учасників освітнього проекту «Відкривай Україну» від кожної області. Саме там, на півфіналах журі визначили команди, які боротимуться за звання переможця у вересні на головній освітній події - фіналі «Ідентифікації».  

На локації «Експозиція проектів шкільних команд» відвідувачі голосуванням визначали, який проект стане переможцем глядацьких симпатій. 

Навіщо шкільній системі фестивалі? 

Фестиваль "Освітній хайп" / Прес-служба "Освітній проект "Відкривай Україну"

Фестиваль носить неоднозначну назву «Освітній хайп» і гуртує навколо себе не тільки людей, дотичних до освітньої системи, а й бізнесменів, культурних діячів та громадських активістів.

«Назва «Освітній Хайп» прийшла нам не одразу — ми дуже довго думали над тим, чим взагалі має стати півфінал проекту. І коли ми змогли подивитися на нашу діяльність очима школярів — альтернативі назві більше не було. Ми зрозуміли, що ті з них хто став амбасадорами проекту, амбасадорами ідей змінотворення, так і сприймають освіту та розвиток — як драйвову складову свого життя, іншими словами вони «хайпують» на освіті! Той слоган, який ми обрали для «Освітнього Хайпу» — «Освіта може бути драйвовою» говорить сам за себе. Цього року у нас вийшли душевні камерні події, які за кількістю активностей і форматом проводження часу на них однозначно стали головними подіями для тих, хто дотичний до освіти. Якщо цього року ми можемо говорити про трохи більше ніж 10 000 гостей, то наступного року сподіваюся, ця цифра потроїться!», - коментує ідею фестивалю та саму подію Денис Блощинський, співзасновник Фундації освітніх інновацій «З країни в Україну», ідейник проекту «Відкривай Україну», лідер гурту NESPROSTA.

Вони приїхали з малих міст 

Географія проекту - грандіозна. У цьому році до проекту долучилися школярі від Лисичанську до Хусту, від Броварів до Татарбунарів. І, хоч, учасників шукали по всій Україні, найбільше всього долучилося школярів саме з малих міст та смт. Така тенденція зберігається вже не перший рік.

Пояснення цьому просте: за неможливістю кардинально змінити місце проживання, підлітки готові самостійно докладати зусиль аби зробити свої міста комфортнішими. Так, переможці минулого сезону будували дитячі парки - будиночки на деревах, організовували кампанію з очищення річки, розробляли ідеєю перетворення захаращенного приміщення у громадський хаб. Цього року шкільні проекти були здебільшого направлені на вирішення соціальних та культурних проблем. 

Читайте такжеКонкурс детского рисунка от Фонда Игоря Янковского

Відчути себе потрібним 

Проект «Відкривай Україну» командне змагання, яке з самого початку ставило за мету пробудити у школярах нестандартні для навчальних заходів таланти, а саме організаторські навички гуртувати навколо себе команду, фандрайзерські, комунікаційні. 
Головним критерієм відбору була мета - зібрати команду з 11 людей, а не оцінки у щоденнику. 

«Тут зібралися абсолютно різні учні і спочатку ми навіть не розуміли, як ми станемо командою», - розповідає Задорожня Вікторія, педагог-організатор ЗОШ #2, з смт Миколаївка, Донецької області. Її команда Unity стала фіналістом проекту:" Діти хотіли організувати креативне дозвілля у школі без гаджетів. Робити банальні спортивні хвилинки не хотіли, і тому, розробили ідею створити роботів для командних ігор. «Піднатиснули» на фізику і відкрили для себе цілий цікавий розділ гідравліки. Так, розробили макет столу-лабіринту, де за допомогою тиску води потрібно раніше суперника "забити" м'яч у лунку. Також створили роботичну руку, яка може переміщувати легкі предмети, як-от склянки з водою чи канцелярські предмети"

До розробки проекту команда-переможець долучала навіть помічників з інклюзією. 

«Коли ми запропонували дітям з інклюзією допомогти нам створити книгу з роботами, вони ледь не плакали від щастя - так важливо їм було почувати себе потрібними. Саме тому за нашим проектом стоїть не 11 людей з команди, а набагато-набагато більше», - розповідає Вікторія. 

За підтримки МОН?

Читайте такжеТОП-10 лучших языковых лагерей для детей за рубежом: отдых и обучение

Проект «Відкривай Україну» не схожий на традиційні олімпіади чи тематичні конкурси. Дійсно, тут кращим буде той, хто вміє гуртувати навколо себе однодумців, має гнучкій розум та вміє підлаштовуватися під різні обставини. 

Міністерство освіти і науки офіційно підтримало нестандартний проект ще навесні цього року, підписавши з фундацією соціальних інновацій "З країни в Україну" (саме фундація і є організатором проекту «Відкривай Україну») меморандум про співпрацю. 

На півфіналі у Києві Лілія Гриневич особисто вітала переможців міського етапу.

Пані міністр зауважила про те, що актуальність проекту важко переоцінити, адже завдяки йому підлітки набувають таких важливих "м'яких" компетентностей, яких ще неспроможна дати формальна освітня система. На думку Лілії Гриневич, саме у підтримці цінностей нової української школи, які наразі приходять до системи освіти через першачків, сила проекту “Відкривай Україну”. 

Робота у командах, м'які навички та відповідальність за прийняття рішень та за свою власну громаду — це те, що знадобиться школярам впродовж всього їхнього життя.

Хто ж став переможцем?

Фестиваль "Освітній хайп" / Прес-служба "Освітній проект "Відкривай Україну"

За словами організаторів, це був один з найскладніших сезонів, адже проекти школярів були рівнозначно сильними і реально вирішували проблеми у навчальних закладах. 

За результатами голосування журі перемогли такі проекти: 

Харківська область: команда “Дивосвіт, темою проекту якої стало створення освітнього простору.

У Донецькій області було аж 2 переможця: команда Unity, з смт Миколаївське, яка підкорила журі робототехнікою, зробленою зі вторинних матеріалів та “Нове покоління” з Великої Новосілки, що працювала над облаштуванням паркової зони. 

У Чернігівській області перше місце зайняла тезка команди з Донецької області “Нове покоління” з урбаністичним проектом. 

А у Сумській перемогла у півфіналі команда, що працювала над проблемою забруднення навколишнього середовища - команда Geniuses, з м. Суми.

На фестивалі у Мелітополі 1 місце зайняла команда “Екоарт”, з м. Мала Білозерка, що опікувалася проблемами культури у рідному місті. 

Від Івано-Франківської області у фіналі буде змагатися команда “Форсаж” з м. Делятин, яка працює над проектом створення молодіжного клубу. 

“Хустські оленята:Перезавантаження” стали переможцями від Закарпатської області і не дарма, адже ці учасники хочуть, аби Хуст став першим українським містом, яке живе у стилі “zero waste”, а Чернівці поїде представляти команда “Квартал №8”, що опікується комфортом на громадських зупинках. 

Представником від Вінничини у Києві буде команда  “ЕкоЛайн” з м. Ладижин, з культурним проектом, а від Хмельниччини команда “Торнадо”.

За перше місце у проекті “Відкривай Україну” від Полтавської області  буде боротися команда “Global”, що працює над колоритом полтавських вулиць, а Дніпропетровську область представить команда “Антарес” з Павлограду, що допомагає безпритульним тваринам. До речі, переможці у Львівській області, команда “DiX” з Пустомитів, також працює над темою допомоги колишнім домашнім улюбленцям.

Фестиваль "Освітній хайп" / Прес-служба "Освітній проект "Відкривай Україну"

У Тернопільській області найкращими визнали команду “Astra”, що розробила проект комфортного автовокзалу у м. Шумськ.  
Команда, що приїхала на фестиваль у Черкаси, точно знала, що потрапить у фінал, адже назвала себе “Переможці”. Працюють учасники команди над розробкою архітектурного об’єкту. 

“Перлини Прибужжя”, з м. Гайворон, що представляють Кіровоградську область на фіналі розкажуть про здобутки своєї екологічної кампанії у місті. 

Вони не одні працюють над темою екології, адже у м. Миколаїв, переможці-фіналісти “Золоті панди” також розробили проект, присвячений екології, а їх колеги, що зайняли 1 місце в Одеській області, “G7” також створили концепцію, аби рідна Одеса стала екологічним містом. 

В такому напрямі думали і учасники “Відкривай Україну з м. Каїри. Команда “ЕКО” розробила проект, аби привчити жителів рідного міста сортувати сміття. 

Читайте такжеНа фестивалі ROBOTICA визначили учасників Всесвітньої олімпіади з робототехніки (WRO)

А ось у Новоград-Волинському, команда “MIX” прагне зробити привабливою та комфортною міську лікарню. 

Переможці у Київській області, команда “Мрія”, з м. Біла Церква розробили проект інклюзивного фестивалю. 

Рівненщину у столиці буде представляти команда з Варашу “Schoolvaners” з соціальним проектом “Зв’язок поколінь”, а Волинь “Платформа 9 і 3/4”, що працює над історичною пам’яттю жителів м. Берестечка. 


Облако тегов


Материалы по теме

Аудиосказки

x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK