«ЗнаЇмо»: в Україні запустили освітню платформу про здорове харчування

«ЗнаЇмо»: в Україні запустили освітню платформу про здорове харчування
Платформа про здорове харчування навчає правильному ставленню до їжі / фото znaimo.gov.ua

На сайті «ЗнаЇмо» можна знайти інформацію про шкільне меню та навчитись здорового харчування вдома. А для дітей є квести, цікаві завдання та тестування

Відсьогодні, 15 грудня, в українському інтернет-просторі починає свою роботу перший освітній портал про здорове харчування. Проект «ЗнаЇмо» - це частина реформи шкільного харчування, яка була запущена на початку цього року. Майже половина шкіл країни вже перейшли на оновлене, більш здорове та збалансоване меню. Що в ньому корисного та особливого, тепер можна прочитати на сайті znaimo.gov.ua. Проте на цьому сайті є ще безліч важливої інформації. Бо головна мета проекту - змінити ставлення до харчування не тільки в школах, але й вдома.

Реформа шкільного харчування в Україні набирає обертів: до кінця цього року на оновлене меню мають перейти близько 80% шкіл по всій країні. Проте під час роботи над проектом виявилося, що проблеми здорового харчування починаються не в школі, а в сім’ї, тому що дорослі часто ставляться до харчування як до чогось другорядного. «За результатами дослідження ЮНІСЕФ, 47% батьків не знають, що харчування напряму впливає на якість навчання дітей», – розказала куратор реформи Олена Зеленська під час презентації проекту «ЗнаЇмо».

Це наштовхнуло урядовців на думку, що варто створити більш потужну інформаційну кампанію, яка може змінити не лише шкільне меню, а ставлення українців до харчування в цілому. Саме такою платформою повинен стати сайт «ЗнаЇмо», який запускається сьогодні, 15 грудня.

«Головна думка нашої реформи і цього порталу зокрема – аби можна було дізнатися, що ми їмо, навіщо ми це їмо, чому ми це їмо саме зараз та до чого це призведе в майбутньому»,
 – підкреслила Олена Зеленська.

Що можна знайти на сайті платформи "Знаїмо"

За словами Зеленської, вже сьогодні на сайті можна знайти близько 200 статей, презентацій та відеороликів. Частина з них буде корисною для урядовців, директорів та адміністрацій шкіл, які хочуть запровадити у себе реформу харчування. Є інформація для бізнесу, що хоче долучитися до проекту, для кухарів та технологів, що займаються приготуванням їжі. Окремо підготовлено цикл матеріалів для вчителів, аби ті змогли правильно пояснити дітям важливість здорового меню та перекусів.

Крім цього, на сайті є окремі розділи для батьків та дітей. Перші зможуть дізнатися про засади збалансованого харчування, отримають поради, як впровадити здорове меню вдома та привчити до нього дітей, а також дізнаються, куди звертатись, якщо є питання з приводу харчування в школах. А ось для дітей розробники сайту підготували завдання, тести і цікаві квести, які допоможуть сформувати правильні харчові звички.

Користування сайтом абсолютно безкоштовне, тож кожен вже відсьогодні зможе з його допомогою щось змінити в своєму повсякденному меню. Олена Зеленська радить батькам не обмежуватись вивченням лише одного розділу, а «копати» глибше. «Ми хочемо, щоби правильні харчові навички, які діти отримують в школі, продовжувались і вдома. Бо наша місія ширше, ніж просто різноманітне шкільне меню», – резюмувала перша леді України.

Вам також буде цікаво почитати:

Без сосисок и колбас: питание в школьных столовых приводят в здоровую норму

Нормы питания для детей от 0 до 17 лет: основы суточного рациона

 

 


Облако тегов


Материалы по теме

Аудиосказки

x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK