Всесвітній день нирки: експерти рекомендують, як не мати  з ними проблем

Всесвітній день нирки: експерти рекомендують, як не мати  з ними проблем
Всемирный день почки
istockphoto.com

14 березня 2019 року – Сьогодні відзначається Всесвітній день нирки — глобальна кампанія, що звертає увагу людей на здоров’я нирок.

Читайте также20 свойств куркумы для женского здоровья и красоты
В Україні 490 тисяч людей мають хронічну хворобу нирок. У світі 850 млн людей мають проблеми з нирками, а 1,7 млн – щорічно помирає від гострої ниркової недостатності. Розповідаємо, як вберегти цей життєво важливий орган. 

Яку функцію виконують нирки в організмі?

Нирки — це парний орган, що розташований у поперековій області. Він виконує важливу функцію — очищує кров у нашому організмі від надлишкової рідини та токсинів. У такий спосіб нирки підтримують оптимальний баланс необхідних речовин у крові, а також продукують гормони.

Кожна нирка складається з близько мільйона мікроскопічних фільтруючих елементів — нефронів. Від роботи кожного з них залежить працездатність нирок та якість життя людини.

Як дізнатися про проблеми з нирками?
 

На початкових стадіях дуже складно помітити симптоми хвороби нирок. Два з трьох випадків ниркової недостатності спричинені артеріальною гіпертензією (підвищеним тиском) та цукровим діабетом. Насамперед на зниження функції нирок вказують набряки кінцівок, погіршення апетиту, прогресуюча слабкість. Проте лише регулярні медичні обстеження допоможуть виявити відхилення від норми та попередити прогресування хвороби.

Хто в зоні ризику?


Люди з цукровим діабетом, підвищеним артеріальним тиском, зі спадковими захворюваннями нирок. Збільшується ймовірність виникнення проблем із нирками, якщо людина має надлишкову вагу, палить чи зловживає алкоголем.

Що буде, якщо нирки не працюватимуть?


Читайте такжеПостель-убийца: постельное белье несет опасность для здоровья
На термінальній стадії  ниркової недостатності працює лише 10 % нефронів. Людину постійно нудить, зовсім немає апетиту та відсутнє сечовипускання. Нирки не можуть впоратись із навантаженням, їм необхідна допомога, а саме ниркова замісна терапія — трансплантація нирки або діаліз. Без замісної терапії людина здатна прожити лише кілька місяців чи навіть тижнів. 

В Україні найпоширенішим методом замісної терапії нирок є гемодіаліз — кров людини пропускається крізь спеціальний апарат і діалізний фільтр для очищення від токсинів, шкідливих речовин та виведення зайвої рідини. В Україні 35 тис. людей поступово, але невпинно наближаються до термінальної стадії хронічної хвороби нирок. Проте лише один із чотирьох українців, яким потрібен гемодіаліз, його отримує. Гемодіаліз необхідно проводити пожиттєво 3 рази на тиждень по 4 години. Якщо людина з хронічною хворобою нирок отримує регулярний та якісний діаліз, вона здатна жити повноцінним життям, працювати, займатися спортом та народжувати дітей. 


 
Як зберегти здоров’я нирок?


Найпростіший та найдієвіший спосіб — дотримання здорового способу життя:
— займатися спортом та бути фізично активним (наприклад, проходити мінімум 10 тисяч кроків на день);
— контролювати рівень цукру у крові, зменшити вживання солі та прянощів;
— пити ліки лише за призначенням лікаря, уникати самолікування;
— контролювати артеріальний тиск;
— зменшити вживання алкоголю та відмовитися від паління.

Матеріал підготовано за рекомендаціями Володимира Новаківського, нефролога та головного лікаря медичних центрів «Фрезеніус Медикал Кер Україна». 

 


Облако тегов


Материалы по теме

Аудиосказки

x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK